İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği'nin verilerine göre, 24-49 yaş aralığındaki İngilizlerde 1990'lı yılların başından bu yana mide ve bağırsak kanseri vakalarında yüzde 84'lük bir artış görüldü.
Dünyanın önde gelen onkologları, bu korkunç artış nedeniyle oldukça kaygılı olduklarını belirtirken, bazı uzmanlar safra kanseri yayılımının başlıca sebeplerinden birinin işlenmiş ürün ağırlıklı beslenme olduğunu savunuyor. Ancak bilim dünyası bu konuda net bir sonuca varamıyor.
Safra kesesi, karaciğere yakın olan elma büyüklüğünde bir organdır ve vücudumuzun, tükettiğimiz yağları parçalamak için kullandığı bir madde olan safrayı depolamaktan sorumludur.
Tüm dünyada nispeten nadir görülen bir kanser olan safra kesesi kanseri, son yıllarda özellikle Avrupalı gençler arasında ciddi bir artış göstermeye başladı.
Onkolog Dr. Shivan Sivakumar, safra kesesi kanseri oranlarındaki artışı, bu yılın başlarında ''salgın'' olarak nitelendirmişti. Veriler, 90'lı yıllara kıyasla şu anda neredeyse iki kat daha fazla genç yetişkinin bu hastalığa yakalandığını ortaya koyuyor.
Dünya Sağlık Örgütü'nde görev yapan Profesör Karol Sikora; sağlıksız beslenme, hava kirliliği, stres ve alkol gibi faktörlerin safra kesesi kanserinin bir salgına dönüşmesinde büyük bir etkisi olduğunu savunuyor.
SAFRA KESESİ KANSERİ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Safra kesesi kanserinin yaygın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Ciltte ve göz akında sararma
- Üst karın bölgesinde ağrı
- Sindirimle ilgili problemler
- Mide bulantısı ve kusma
- İştahsızlık
- Karın bölgesinde hissedilen kitleler
- Zayıflama
- Şişkinlik
- Ateş
- Koyu renkli idrar, beyaz renkte dışkı
- Vücut kaşıntısı