Türkiye'de sosyal güvenlik mevzuatı vefat eden sigortalıların geride kalan eş ve çocuklarını koruyan düzenlemeler içerirken bunlarında önemli bölümünü de eşlere ödenen ölüm aylığıyla çocuklara ödenen yetim maaşı oluşturuyor.

Eşi vefat eden kişilerin de erkek veya kadın olmasına da bakılmaksızın belli şartlarda da maaş hakkı yer alıyor. Burada ölüm aylığının kişinin sadece evli olup olmadığına da bakılıyor. Bu süreçte emekli veya çalışıyor olması da maaş almasını engellemezken eşini kaybeden birisi hem kendi emekli aylığını da hem eşinden kalan ölüm maaşını alabiliyor.

3 AYRI AYLIK ALINABİLECEK 

Sabah'tan Faruk Erdem'in yazısına göre; bu kişi çalışıyorsa bir üçüncü maaş da alabiliyor. Geliri olmayan eş yüzde 75 oranında aylık alırken geliri varsa yüzde 50'ye düşüyor.

Kocası ölen kadına; kocasının sigortalılık süresi uygunsa, kadının geliri olup olmadığına bakılmaksızın aylık bağlanıyor. Yetim kalan kız çocuklarına evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürece, erkek çocuklara da öğrenci oldukları sürece (25 yaşa kadar) maaş ödeniyor.

En çok merak edilen konulardan birisi de bir kadının hem ölen kocasından hem de ölen babasından iki maaş alıp alamayacağını araştırırken bu durumunda 2008 yılı öncesinde de farklı kurumlar olmak şartıyla geçerli olurken 2008 ile birlikte çift maaşın önüde kapanmış oldu. Dul aylıklarında da 01.10.2008'den sonra Bağ- Kurlular ve Emekli Sandığı'na tabi olanlar için 1800 gün, SSK'ya bağlı olanlar için ise 900 gün prim ödeme şartı aranıyor.

Kocası ölen bir kadın eğer emekliyse hem kendi emekli aylığını hem de kocasından kalan maaşı alabilmekte. Bu süreçte çift maaş alır. Dul kadın çalışabilirken hem kocasından hem de sigortalı olarka çalıştığı yerden maaş alırsa da şartlarda dolarsa emekli olabiliyor. Kız çocuk çalışmazken ölen anne babasından aylık alırken kız çocuk çalışmaya başlarsa, SSK ya da Bağ-Kur'dan bağlanan aylık kesiliyor.

Kaynak: Haber Merkezi