Bebekler dünyaya yeni adım atmış bireyler olarak henüz uyum aşamasında olan canlılardır. Bu nedenle yolculuk yapmak, yol boyunca hava değişimine ve uzun süre aynı noktada oturmak gibi çeşitli durumlara karşı önlem alınması gereken bir konu haline gelmektedir. Bebeklerin rahat etmesi adına anne ve babaların çeşitli yolculuk önlemleri alması ve bebeklerinin uyum sorunu yaşamaması adına onu eğlendirecek aktiviteler bulması daha rahat bir şekilde yolculuk yapmayı sağlar.
Bebekler Ne Zaman Yolculuk Yapabilir?
0-3 ay aralığındaki bebekler genellikle uzun süreli uykuları ile bilindiklerinden dolayı yolculuk boyunca size çok fazla sorun çıkarmayacaklardır. 3-6 aralığındaki bebeklerde hava değişimine bağlı olarak gaz problemi ya da sıcaktan bunalma gibi durumlar görülebilir. 6- 8 ay aralığındaki bebeklerde hareketlenme dönemi olduğundan dolayı yol boyunca bebeğinizle oynamanız ve gezdirmeniz, çevreyi göstermeniz gerekebilir. 9-12 ay aralığındaki bebeklerde ise uzun süre aynı ortamda bulunmak sıkıcı bir hal alabileceği gibi bebeğiniz gezmek, yürümek ve yeni yerler keşfetmek isteyecektir. Bu nedenle yolcuklarınızda yaş aralığı büyüdükçe işiniz zorlaşabilir.
Bebekler Araba İle Ne Zaman Yolculuk Yapabilir?
Bebekle araba yolculuğu yapmak sakıncalı bir durum değildir. Doğumdan sonra bebeğinizi hastaneden eve getirirken yapılan yolculuk bebeğin ilk araba yolculuğu olabilir. Araba ile olan yolculuklar bebekleri genellikle olumsuz yönde etkilemeyen hatta bazı bebekleri rahatlatan durumlardan biridir. Doğumdan 1 gün sonra ya da doğumdan birkaç saat sonra bebekle araba yolculuğuna çıkmak bebeklerde soruna neden olmayacaktır. Ancak uzun mesafeli yolculuklarda dikkat etmek ve önlemler almak gerekebilir.
Bebekle Araba Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Bebeğiniz yeni doğan grubunda ise bebek sepeti içerisinde ve arka koltukta bir süre seyahat edebilirsiniz.
- Arabanızın içerisinin temiz olması, havasının 24 derece olması yolculukta bebek sağlığı açısından oldukça önemlidir.
- Bebekler araç içerisinde uzun süre kalmamalı ve arada temiz hava alması için mola verilmelidir.
- Bebeğiniz yeni doğan dönemini geçmişse bebekler için bebek oto koltuğu kullanmanız daha güvenli olacaktır.
- Bebekler sürekli merak içerisinde olduğundan dolayı kapıları kilitleme yolunu seçmeli ve camları az miktarda açmaya özen göstermelisiniz.
- Bebeğin yolda rahat etmesi için oyuncaklar getirebilir, eğlenceli şarkılar dinleyebilir ve kısa çevre gezileri yapabilirsiniz.
Bebeğinizi emziriyorsanız ya da yemek yedirecekseniz araç hareket halindeyken bunu yapmamalısınız. Yemeğin boğazına kaçma ihtimali olduğundan dolayı molaları tercih etmelisiniz.
Bebekler Uçak İle Ne Zaman Yolculuk Yapabilir?
Bebeklerin uçak yolculukları doğumdan 1 hafta sonra başlayabilmektedir. Bu zaman diliminden önce uçak yolculuğu yapılması basınç ve hava değişiminden dolayı bebeğin zarar görmesine neden olmaktadır. Bebeğiniz prematüre değilse kısa mesafeli yolculuklarda 1 haftalık, uzun mesafeli yolculuklarda ise en az 3 haftalık olması gerekir. Bazı havayolu firmaları bu konuda gerekli bilgilendirmelerde bulunduğu gibi bebeklerin rahat bir şekilde seyahat edebilmesi için doktor muayenesi hizmeti de vermektedir. Bebeğiniz 1 yaşına yakınsa uçak içerisinde koltuk ayarlarken bir de bebeğiniz için ayarlama yapmanız gerekebilir. Araba ile seyahatlerde olduğu gibi bebek koltuğu alarak uçak içerisinde kullanmanızda bazı firmalar tarafından istenen şartlardandır.
Bebekle Uçak Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uçağa bindikten sonra bebeğinizi emzirmeniz ve ya ona gıda vermeniz gerekir. Uçak yolculuklarında kulaklar basınçtan dolayı tıkanabilir. Bebeğinize yiyecek bir şeyler vermeniz ise kulaklarının basınçtan etkilenmesini önleyecektir.
Uçakların içerisi klimalardan dolayı soğuk olabilir. Yanınızda soğuk havalar için kıyafet bulundurmanız oldukça faydalı olacaktır.
Bebeğinizin kimliğini ve pasaportunu uçak seyahatlerinde yanınızda bulundurmanız gerekir.
Bebeğinizi yolculuk sırasında oyalamak adına oyuncaklar ve çeşitli aktiviteler planlamalısınız.
Uzun mesafeli uçak yolculuklarını bebeğinizin uyku zamanlarına denk getirmeye çalışırsanız oldukça rahat edersiniz.
Bebekler Gemi İle Ne Zaman Yolculuk Yapabilir?
Bebeklerde deniz yolculuğu için herhangi bir sınırlama yoktur. Doğumdan 2 gün sonra deniz yolculuğuna çıkabilirler. Gemi ile seyahat sırasında geminin gidiş hızına göre fazla esintinin olmadığı ve bebeğin her açıdan rahat edeceği ortamlar seçilmelidir. Eğer bebeğiniz 0-3 ay aralığında ise gemi seyahatleriniz rahat geçecektir. Ancak 6 ay ve üzeri bir bebeğiniz varsa denize düşme tehlikesi ve eline geçirdiği eşyaları denize atma durumundan dolayı çeşitli adaptasyon sorunları yaşayabilirsiniz.
Bebekle Deniz Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bebekle deniz yolculuğu yapacaksanız öncelikle bebeğinizin bulunduğu dönemi değerlendirmeniz gerekir. Bebeğiniz emekleme dönemindeyse ve ya yürüyorsa onu denize düşmemesi için belirli bir yerde tutmanız gerekebilir.
Denizdeyken park beşik gibi oyun alanını sınırlayacak eşyaları da yanınızda götürmelisiniz.
Bebeğinizin uzun süre güneşte kalmamasına, denizin havasından olumsuz etkilenmemesi adına hava sıcaklığı ve nem gibi durumlara dikkat etmeniz gerekir.
Bebeğinizi eğlendirecek aktiviteler bulmanız bebekle seyahat yapmayı kolaylaştıracak ipuçlarındandır.
Bebeğiniz çok hareketli ise ana kucağı alabilir ve onunla yapışık bir halde gezebilirsiniz.
Uzun mesafeli gezilerde bebeğiniz için gerekli olacak bez, mama, ilaçlar gibi bütün ihtiyaçları eksiksiz bir şekilde yanınızda bulundurmalısınız.
Bebeğinize denizi anlatabilir ve şişme yüzme havuzları ile denize girmesini önleyebilirsiniz.