Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin 2025 yılı tahmini gider bütçesi 13 milyar 508 milyon TL, gelir bütçesi 13 milyar 187 milyon 900 bin TL olarak onayladı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve CHP’li Meclis Üyesi Fikriye Güven, ekonomideki belirsizliğin bütçe rakamlarına yansıdığına dikkat çekti.
2025 yılı bütçesi sürprizlere gebe…
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Büyükşehir’in 2025 yılı tahmini bütçesine ilişkin yaptığı değerlendirmede, ekonomik öngörülemezliğe vurgu yaparak, şöyle konuştu: “2025 yılında ne ile karşılaşacağımızı bilmeden hazırlanan ve büyük sürprizlere de gebe olan bir bütçe ve performans raporu… Çünkü hükümetin 2025 yılı yeniden değerlendirme oranını, kat sayısını yüzde 43 olarak açıkladı. Ona rağmen Büyükşehir Belediyemizin bütçesinde artış oranları yüzde 80’leri buldu. Eminim ki bu da yetmeyecek. Çünkü dövizin, mazotun, elektrik giderlerinin kaç lira olacağını, bu ülkeyi yönetenler de bilmiyor.”
Hizmet yaptırmamak için kısıtlama getiriyorlar
2025 yılı tahmini bütçesinde öngörülen net borçlanma tutarının 320 milyon 100 bin TL olduğunu aktaran Kurt, “Ancak bugün ki mali koşullar altında borçlanmanın gerçekleşip, gerçekleşmeyeceği kuşkuludur. Hem finans dünyasının hem de hükümetin mali politikalarının buna çok elverişli olmadığını biliyoruz. Özellikle Cumhuriyet Halk Partili belediyelere hizmet yaptırmamak adına pek çok kısıtlamalar getirmeye çalışan hükümet uygulamalarında, bize kredi verecek banka bulmakta zorlanacağız” diye konuştu.
Ekonomideki belirsizlik bütçe verilerine yansıdı
CHP’li Meclis Üyesi Fikriye Güven, ülkedeki ekonomik belirsizliklerin gelir bütçesindeki tahmini verilere de yansıdığını belirtti. Güven, asgari ücret, enflasyon oranı, döviz kuru ve akaryakıt fiyatlarındaki birçok unsurun öngörülemez olmasına rağmen Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin hizmet talebine kısıtlı imkanlar ile karşılamaya çalıştığını savundu. Büyükşehir Belediyelerinin gelirlerinin önemli bir kısmının merkezi yönetim tarafından aktarılan paylardan oluştuğunu, merkezi yönetimin insiyatif yetkisini kullanarak gelir bütçesinin sağlıklı öngörülebilmesini sağlayabileceğini aktaran Güven, şunları belirtti: “Giderler ile orantılı gelir kaynaklarına sahip olmadığı bilinen bir gerçektir. Gelir kaynaklarındaki yetersizlik, bütçe açıklarının yıllar itibari ile artmasına ve borç yükünün sürdürülemez bir yapısal soruna dönüşmesine neden olabilir. Bu kısır döngüyü kırmak için verimli gelir kaynakları oluşturularak yerel yönetime tahsis edilmesi gerekmektedir.”