Bir çok kişi “dilim sararmış” diyerek endişeye kapılıyor. Aslında bu sorun çok sık görülen bir durum olup, çoğu zaman ağız ve diş bakımını eksik dil sararmasıyapmanızdan kaynaklanabiliyor.
Dil sararması ile şikayetlerin çoğunun nedeni, ağız ve dil hastalıkları yatıyor.
Yazımızın devamında “dil sararması nasıl geçer, dilim sararmış nasıl geçer” gibi önemli soruların cevaplarını sizlere sunacağız.
Dil Sararması Neden Olur ve Nasıl Geçer?
Dil Neden Sararır?
Çoğu insanda görülen dil sararmasının altında ağız ve dilde görülen enfeksiyonlar rol oynamaktadır. Bunun dışında diyabet gibi hastalıklar da dilin sarı bir görüntü almasında önemli bir rol sahibidir.
- Diş ve ağız sağlığı uzmanları dil sararmasına en çok yol açan nedenin vitamin eksikliğinden kaynaklandığını belirtiyor. Özellikle B12 Vitamini eksikliği dil sararmasının sebeplerinden biridir.
- Şeker Hastalığı: Bu hastalığın başlangıç evresinde görülen dilin sarı bir hal alması, insülin adı verilen hormonun vücut tarafından yeterince üretilmemesinden kaynaklanmaktadır. Unutmayın şeker hastalığının ilk habercilerinden biri dil sararmasıdır.
- Grip ve Soğuk Algınlığı: bu rahatsızlıkların yol açtığı enfeksiyonlar dilin sarı bir görüntü almasına yol açmaktadır. Gribe bağlı dil sararması hastalık bittikten kısa bir süre sonra geçecektir.
- Astım: bu hastalık da dilin sararmasına yol açıyor. Solunum yollarının iltihaplanmasıyla birlikte solunum yollarınızdaki iltihaplar dilinize ulaşabiliyor.
- Su tüketimine dikkat etmiyorsunuzdur. Gün içinde 2-2,5 litre su tüketmelisiniz. Unutmayın sürekli yaşanan susuzluk durumunda dil sararmasının görünmesi de normaldir.
- Sigara: Sigara tiryakilerinin ağız bakımına normal kişilere göre daha dikkat etmesi gerekiyor. Tütünün içinde bulunan maddeleri dili sarartıyor. Özellikle el sarması tütün içiyorsanız, dilinizin daha da sarı bir görünüm alacağını unutmayın.
- Bazı İlaçlar: Özellikle hormonal sorunlara bağlı kullanılan ilaçlar dil sararmasına yol açabilmektedir. Eğer hormon ilaçları kullanıyorsanız, bu ilaçların yan etkilerinden birinin dil sararmasına yol açması olduğunu da aklınızdan çıkarmayın.
- Ağız içi Mantarlar: Sararmış dilinize, dişlerinizdeki ve yanaklarınızdaki beyaz beyaz lekeler eşlik ediyorsa ağız içi mantarı olmuş olabilirsiniz.
- Bağırsak Problemleri: Ağız içi yaralarla birlikte diliniz de sarardıysa bağırsaklarınızda sorun olabileceğini unutmayın. Bağırsak rahatsızlıkları hem dil sararmasına yol açarken hem de ağız içi yaraları arttırmaktadır.
Hamilelerde Dil Sararması
Hamile bayanlarda dil sararması çoğu zaman folik asit yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Hamile olmayan kişilerde de folik asit yetersizliğine bağlı olarak dil sararması görülebilir.
Bebeğimin Dili Sararmış Neden?
Eğer bir bebeğiniz varsa ve bebeğinizde dil sararması görüldüyse, bu sorun da bebeğinizin kullandığı antibiyotiklere bağlı olarak gelişmiş olabilir.
Dil Sararmasına Ne iyi Gelir?
Dişlerinizi fırçalarken, dilinizi de fırçanın arka kısmında bulunan yumuşak bölge ile oval hareketler yaparak fırçalayabilirsiniz.
Diş ve dil fırçalama işlemini tamamladıktan sonra ise, ağız temizleme suyu ile gargara yapabilirsiniz. Bu işlemi gece yatmadan önce uygulayabilirsiniz. Çünkü yanak içlerinizi, fırçaların ulaşmadığı yerleri ancak ağız bakım suları ile temizlemeniz mümkündür.
Ağız bakımı yaptığınız halde uzun bir süre geçmeyen sararmış dil için ise doktorunuza başvurmanızda fayda vardır.