Emeklilerin ve çalışanların maaşlarına dair belirsizlikler, SGK uzmanının açıklamalarıyla biraz daha netlik kazandı. En düşük emekli maaşında beklenen artışın 3000 ila 4000 TL arasında olacağı belirtiliyor.
SGK uzmanı İsa karakaş emekli maaşlarında 3000 ila 4000 TL arasında bir zammın beklendiğini ifade etti. Öte yandan asgari ücret konusunda da anayasa ihlali tartışmaları da gündemi meşgul ederken, memurlar ve emekliler temmuz ayı ile birlikte maaşlarına yansıyacak oranları merak ediyor.
Her gün değişen fiyat etiketleri ve artan hayat pahalılığı, değişkenlik gösteren harcamalar kapsamında temmuz ayında yapılacak maaş oranı emekliler için büyük önem arz ediyor.
Her yıl iki kez memurlar ve emekliler için enflasyon oranlarına bağlı olarak gerçekleştirilen maaş artışlar Türkiye’nin Nisan ayı verilerine göre TÜFE nin aylık %3,18 ve yıllık %69,80 artış gösterdiği dikkate alınarak gerçekleştiriliyor.
Altı aylık dönem için %25 civarında enflasyon bekleniyor. SGK ve BAĞ-KUR emeklileri ile memur ve memur emeklilerin yılın ilk dört ayında yaşanan %18,70 ikilik enflasyonu artışı sebebiyle bir maaş artışı elde etti.
Totalde altı aylık enflasyonun %25’i ulaşması beklenirken en düşük emekli maaşlarına ilişkin ek haberleri ise SGK uzmanının açıklamalarıyla yeniden gündeme geldi.
Asgari ücrele ilişkin ara zam haberleri çalışanları olumlu cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ekonomi yönetimi ile birlikte işverenlerin asgari ücretin yılda bir kez revize ifade edilmişti. Asgari ücretle ilgili ortaya çıkan detay milyonlarca çalışanı mutlu etti.
2024 Nisan ayı itibari ile açlık sınırı 17.725 TL yoksulluk sınırı ise 57.736 TL olarak saptandığı rapor raporuyla ortaya kondu. Başka bir değişle rapor asgari ücretin mevcut açlık sınırının altında kaldığını ifade ediyor sosyal adaletin sağlanması ve enflasyonun etkilerine karşı alım gücünün korunması için temmuz ayında bir güncelleme yapılması gerektiğini ifade eden Karakaş,
"Asgari ücreti herhangi bir yasal düzenleme olmadan artırabilirsiniz. Örneğin, 2001 yıllarında asgari ücreti dört kez artırdık. Bu artışlar yıl içinde dört kez gerçekleşti, sonrasında üç kez daha artırıldı.
2016 yılına kadar her Ocak ve Temmuz ayında iki kez arttırdık. Ancak enflasyon düşünce artışları yalnızca bir kez gerçekleştirmeye başladık. 2022 yılında yüksek enflasyon nedeniyle tekrar iki kez artış yapmak zorunda kaldık."
SGK Başuzmanı Karakaş, asgari ücretin yalnızca beslenmeyle sınırlı olmadığını, ulaşımdan konuta, gündelik yaşamın birçok unsuruyla ilişkili olduğunu vurgulayarak, açlık sınırının altında kalan asgari ücret seviyelerinin yasalara ve anayasaya aykırı olduğunu belirtti.