Türkiye İşçi Partisi Eskişehir İl Örgütü, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Can Atalay'ın dosyasının tekrar Yargıtay'a gönderilmesi üzerinde adliye binası önünde oturma eylemine başladı.
Türkiye İşçi Partisi Eskişehir İl Örgütü temsilcileri, 'Can Atalay AYM'nin 2. kez verdiği karara rağmen hala tutsak tutulmaktadır. Yoldaşlarımız serbest bırakılana kadar mücadelemiz sürecek.' ifadelerini kullandı.
Ne Olmuştu?
Gezi Parkı davası çerçevesinde 18 yıl hapis cezasına çarptırılıp 25 Nisan 2022’de tutuklanan ve Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) Hatay Milletvekili seçilen Can Atalay, ‘seçilme ve siyasi faaliyette bulunma’ ve ‘kişi hürriyeti ve güvenliği’ hakkının ihlal edildiğini öne sürerek Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) bireysel başvuruda bulunmuştu. AYM, yapılan bireysel başvuruda hak ihlali olduğu kararını oy çokluğuyla vermişti.
Ayrıca hak ihlallerinin ortadan kaldırılması için başvurucu Atalay’ın yeniden yargılanmasına başlanması, ceza infaz kurumundan tahliyesinin sağlanması ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi şeklindeki işlemlerin yerine getirilmesi için kararı İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti. Ayrıca Atalay’a 50 bin lira manevi tazminat ödenmesine de hükmedilmişti.
İstanbul 13.Ağır Ceza Mahkemesi ise bireysel başvuruya konu ihlal kararının Yargıtay ilgili Ceza Dairesi’nce verilen tahliye talebinin reddi kararına ilişkin olduğunu belirterek dosyayı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na göndermişti. Daha sonra Yargıtay 3.Ceza Dairesi, Atalay hakkında ihlal kararı veren Yüksek Mahkeme üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasına hükmetmişti. Ayrıca ‘hak ihlali’ yapıldığı gerekçesi ile 2. kez AYM’ye bireysel başvuruda bulunulmuş, AYM 2. kez ‘hak ihlali’ kararı vermişti ve AYM kararını, Atalay’ın yeniden yargılanmasına başlanması, mahkumiyet hükmünün infazının durdurulması, tahliye edilmesi ve yeniden yapılacak yargılamada durma kararı verilmesi için İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne göndermişti.