Eskişehir'in bu mahalleleri karanlığa gömülecek! Elektrik kesintisi duyuruldu Eskişehir'in bu mahalleleri karanlığa gömülecek! Elektrik kesintisi duyuruldu

Cengiz Holding’e bağlı Eti Bakır A.Ş.’nin Eskişehir Tepebaşı ve Mihalgazi ilçelerinde yapmak istediği Alpagut-Atalan Altın Gümüş Madeni projesi İDK toplantısı 9 Nisan çarşamba günü saat 14.00'te Ankara’da Çevre Bakanlığı’nda yapılacak. 

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehirli vekiller ve yaşam savunucuları Sarıcakaya ilçesinde yapılması planlanan altın ve gümüş madeninin İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı öncesi sosyal medya hesaplarından Eskişehir Doğa ve Yaşam Platformu'nun başlattığı hashtag çalışmasına katıldı.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer sosyal medya hesabından şu açıklamayı yaptı;

Alpagut- Atalan’da siyanürlü madene hayır! Alpagut Atalan Altın Madeni Projesi ÇED süreci derhal durdurulsun!

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü;

Sakarya Havzası ölüm vadisi olmasın! Eskişehir’imizin ormanları, tarım arazileri, su kaynakları tehdit altında. 2.450 futbol sahası büyüklüğünde bir maden projesiyle yüz binlerce ağaç, endemik türler ve su varlıklarımız yok edilmek isteniyor. Doğamızın, sağlığımızın ve geleceğimizin düşmanı bu proje kalkınma değil, yıkım projesi! Eskişehir’imizin madene değil, yaşama ihtiyacı var. Bu şehir bizim, bu gelecek hepimizin! 9 Nisan’da Ankara’dayız! 

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan,

Eskişehir Alpagut-Atalan Altın Madeni Projesi; Sakarya Vadisi’nin bereketli topraklarını, temiz havasını ve hayat veren suyunu geri dönüşü olmayan bir şekilde yok edecektir. Doğamızı, tarımımızı ve yaşam alanlarımızı rant uğruna yok saymaya asla izin vermeyeceğiz. Sakarya Vadisi, ranta değil; yaşama, üretime ve geleceğe aittir. Hepimizin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını gasbedecek bu projenin ÇED süreci derhal iptal edilmelidir. 

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt,

Eskişehir Alpagut-Atalan Altın Madeni Projesi, Sakarya Vadisi’nin verimli arazilerini, temiz havasını ve suyunu sonsuza dek yok edecektir! Doğamızın, tarımsal zenginliklerimizin ve yaşam alanlarımızın kâr hırsına kurban edilmesine asla göz yummayacağız. Herkesin sağlıklı bir çevrede yaşama hakkını hiçe sayan bu projenin ÇED süreci derhal iptal edilmelidir! 

 TEMA Vakfı ise şu açıklamayı yaptı; 

9 Nisan’da Ankara’da Alpagut-Atalan Altın Gümüş Madeni projesi için İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu toplanıyor. Peki, bu proje neden iptal edilmeli?  Bölgede faaliyette olan diğer madencilik projeleriyle birlikte Orta Sakarya Havzası, metalik madenciliğe teslim edilecek  Altın Gümüş Madeni sahasının yanında, 1.321 hektarlık (yaklaşık 1.765 futbol sahası) işletme aşamasında bir ruhsat sahası daha var, ancak ÇED raporunda bu yer almıyor  Verimli topraklarımız ve bölgenin mikrokliması yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. 33 sebze ve 9 meyve türü bu topraklarda yetişiyor, ülkemiz için kritik tarımsal üretim alanı zarar görecek TEMA Vakfı olarak gerçek zenginliğimizin toprak ve su olduğunu hatırlatıyor, tüm karar vericileri ÇED sürecini sonlandırmaya davet ediyoruz.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi