Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Meclisi’nin 30 Ocak’ta aldığı kararla Eskişehir’de 200 gram ekmeğin fiyatı 8 TL, 230 gram ekmeğin fiyatı ise 9 TL olarak belirlendi. Son yapılan zammın üzerinden üç ay geçti, Eskişehir’de fırıncılar 200 gram ekmeğin 10 TL olması için bakanlığa başvurdu. Eskişehir’de ekmeğe zam olup olmayacağı ile ilgili Ticaret Bakanlığı’ndan gelecek karar bekleniyor.

 

SEÇİMDEN ÖNCE SÖZÜNÜ ALDILAR 

Eskişehir İç Anadolu Fırın İşverenleri Sendikası Başkanı Musa Kazım Mülazımoğlu, ülkede akşamdan sabaha fiyatların sürekli değiştiğini ve maliyet kalemlerinde ciddi artışlar yaşandığını, bunun da ekmek fiyatlarına yansıdığını söyledi. Maliyet artışlarını idare edemez duruma geldikleri için sürekli zam talebinde bulunduklarını aktaran Mülazımoğlu, “İki ay önce aldığımız fiyat bugünü kurtarmıyor zarar ediyoruz. Maliyet kalemlerimizde sürekli artış yaşanmasa bizde zam yapmayız. Biz de zam istemekten bıktık. Ekmeğe 2 lira zammı rica ve minnetle zorla alıyoruz. Seçimden önce 10 TL’lik bir zam talebimiz olmuştu, ancak 8 TL zam yapılmıştı. Fiyat artışı seçim sonrasına bırakıldı.  Seçimden sonra 200 gram ekmeğin 10 TL olmasının sözünü almıştık. Ekmek fiyatı serbest bırakılırsa, bu işe çözüm bulunabilir” ifadelerini kullandı. 

EKMEKTE ARTAN MALİYETLER 

Üç ay önce 50 kilogramlık bir torba unun 500 TL iken bugün 750 TL’ye, 450 TL olan mayanın ise 675 TL’ye yükseldiğine dikkat çeken Mülazımoğlu, “Harman zamanına giriliyor. Un fiyatları durması gerekirken sürekli artıyor. Ödemelerde veresiye kalktı. Tedarikçilere ya kartla ya da peşin parayla ödeme yapabiliyoruz. Ekmeğin bu şartlarla 8 TL’de kalması mümkün değil. Fırıncıların artık dayanacak gücü kalmadı. Eskiden stoklu olarak çalışıyorduk, şimdi günü birlik olarak çalışıyoruz. İşten çıkardığımız çalışanın tazminatını ödemekte sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu.  


ÜRETİMDE KAPASİTE DÜŞTÜ

Eskişehir’de 80 tane ruhsatlı fırın olduğunu ve bu fırınlarda 10 bine yakın kişinin istihdam edildiğini anlatan Mülazımoğlu, kentte günlük ekmek üretimin ise yaklaşık 500 bin adet olduğunu kaydetti. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Halk Ekmek Fabrikası’nın, özel fırınların üretim kapasitesinin üçte birini felç ettiğini aktaran Mülazımoğlu, “Belediyenin imkânları ile bizim mücadele etmemiz çok zor. Halk Ekmek’te zararına satış yapıyor” dedi.  

GÜNLÜK 1000 TL İŞÇİ YOK 

Tüm sektörlerde yaşanan elaman sorunun fırınlarda da yaşandığına işaret eden Mülazımoğlu, “En büyük sorunlarımızdan birisi de fırınlarda çalışacak işçi bulamamız. Günlük 1000 TL’ye çalışacak işçi yok. Ekmeği dağıtacak, fırında çalışacak işçiyi bulamıyoruz” diye konuştu.  

KORSAN FIRINLAR 

“Unlu mamuller” adı altında işletme açarak, ruhsatsız ekmek üretimi yapan işletmeler bulunduğunu, bu durumun sektörü sıkıntıya soktuğunu aktaran Mülazımoğlu, “Bu konuda gerekli mercilere şikayetlerimizi yaptık ancak önlenemiyor. Ayrıca ruhsatsız olarak çalışan fırınlar var. Bu konuda denetim şart. Afyon ve Kütahya’dan ekmek getirip, Eskişehir’de satışını gerçekleştirenler oluyor. Aynı ekmek buradaki fırınlar tarafından da üretiliyor” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 05 07 At 09.54.11

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak