TÜİK’in yayımladığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması raporu, Türkiye’nin yoksulluk oranlarını gözler önüne serdi.

2023 yılı verilerine göre, ülke genelindeki yoksulluk oranı yüzde 21,7 olarak belirlendi. Özellikle en yoksul üç şehir, aynı coğrafi bölgede yer alıyor ve bu durum bölgesel eşitsizlikleri ortaya koyuyor.

Yükselen enflasyon ve artan yaşam maliyetleri, bu şehirlerdeki ekonomik zorlukları daha da derinleştiriyor. Raporda, sosyal politikaların güçlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor.


TÜRKİYE'NİN EN YOKSUL ŞEHİRLERİ

Verilerle oynadığı gerekçesiyle kamuoyu tarafından eleştiriler Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yayınladığı Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması raporunun son sayısında Türkiye'nin yoksulluk haritasını paylaştı. 2023 yılının verilerini kapsayacak şekilde hazırlanan raporda, Türkiye genelinde yoksulluk oranı yüzde 21,7 çıktı.


En yoksul şehirler ise şu şekilde...

Araştırmada, Türkiye'de en yoksul olarak tespit edilen coğrafi bölge TR82 olarak açıklanırken, bu bölgede yer alan ve en yoksul 3 şehir ise Kastamonu, Çankırı ve Sinop oldu.

Paylaşılan 3 ilin ardından Türkiye'nin en yoksul bölgesi olarak İstanbul'un olduğu TR10 ve yüzde 21,7 ile Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerini kapsayan TRA2 bölgeleri geldi.

Yoksulluk oranı düşük bölgeler, yüzde 10,4 ile Gaziantep, Adıyaman ve Kilis'in dahil olduğu TRC1, yüzde 12,9 ile Mardin, Batman, Şırnak ve Siirt'in bulunduğu TRC3 ve Şanlıurfa ile Diyarbakır illerini kapsayan TRC2 bölgeleri oldu. Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye illerinin yer aldığı TR63 bölgesine deprem felaketi nedeniyle alan uygulaması yapılamadı.

Kaynak: Gerçek Gündem