Eğer pasaportunuzu kaybettiyseniz ve tekrardan pasaport almak istemiyorsanız hemen en yakın polis merkezine müracaat ederek pasaportunuzun kaybolduğunu belirtmeniz gerekmektedir. Pasaportunuzu kaybettiğinize dair müracaat ederken en önemli husus olan nüfus cüzdanınızı mutlaka yanınızda bulundurmanız gerek. Eğer ki pasaportunuz kaybolmuşsa ve yenilemek istiyorsanız bu sefer emniyet müdürlüğü pasaport şube müdürlüklerine gidip müracaat etmeniz gerekmektedir.

Pasaport yenileme isteğinizi göz önünde bulundurarak, bunun yazılı beyanını, pasaport cüzdan bedeli maliyeye veya bankaya yatırarak pasaportunuzu yenileyebilir ve yeni bir pasaport alabilirsiniz. Bunu da belirtmeliyiz ki kaybolan pasaportunuzda ki günleriniz yeni pasaportunuza eklenebilmektedir. Fakat İstanbul ilimiz için önemli bir durum var. Eğer ki kaybolan pasaport eski tip bir pasaport ise bunun için kesinlikle vatan caddesinde bulunmakta olan pasaport şube müdürlüğüne müracaat edilmesi gerekmektedir. Bir veya iki pasaportla sınırlı kalmayan bu pasaport yenileme işlemini tüm pasaportlarınız için yapabilirsiniz. Tek yapmanız gereken pasaport müracaatı  yapmanız.

Pasaport çıkarmak için gerekli evraklar

Umuma Mahsus(Bordo) için:

  • -TC nüfus cüzdanının aslı
  • -2 adet Biyometrik fotoğrafınız
  • -Pasaport Cüzdan Bedelini anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatıp ödendiğine dair dekontun aslı
  • -Pasaport Harç Bedelinin anlaşmalı bankalar veya Maliye Veznelerine yatırılıp ödendiğine dair dekontun aslı( Dekont şartları arasında : Dekontların üzerinde Tahsil Edilmiştir kaşesinin basılmış olması – Dekontların 1. Nüshasının müracaatta sunulmuş olması– Dekontların üzerinde tahsilâtı yapan memurun ıslak imzasının bulunması gerekir)
  • -Eğer daha önceden alınmış pasaportlarınız var ise o pasaportların aslı
  • Pasaport müracaatları sizin şahsen yapmanız gerekmektedir
  • -18 yaşından küçükler için velileri, boşanma durumu varsa veya vefat söz konusu ise kanuni temsilcisi kimse kimlik ve muvafakat name aslını da alıp şahsen başvuruda bulunmaları gerek.

Hususi (Yeşil) pasaportta borda pasaporta ilaven istenilen ekstra belgeler

  • Hususi yani yeşil pasaportlar harca tabi değildir.
  • Matbu talep formunu veya mühürlü belgenin aslı
  • Yeşil pasaportun başvuruları yurt içinde sadece İl Emniyet Müdürlüklerince kabul edilmektedir.

Hizmet (Gri) pasaport için istenilen ekstra belgeler

  • Hususi olan pasaportlar harca tabi değil.
  • Hizmet Pasaportu Talep Formunun aslı
  • Gri pasaport başvuruları yurt içinde sadece İl Emniyet Müdürlüklerince kabul edilmektedir.

Yurtdışında Kayıp Pasaport İçin Ne Yapmalı?

Yurtdışında kaybolan veya yurt dışında çalınan pasaport için bu gibi durumlarda aşağıda ki adımları uygulayarak ülkenize rahatça dönebilirsiniz.

  1. Pasaportunuzun fotokopisini yanınızda her zaman bulundurmalısınız, seyahatlerden önce çekeceğiniz pasaport fotokopisini ya yanınızda ya cep telefonunuzda ya da mailinize yollayarak ihtiyaç halinde hemen kullanabileceğiniz kolaylıkla saklamalısınız.
  2. Pasaportunuzun kaybolduğunu fark ettiğiniz zaman hemen en yakın polis teşkilatına gidip pasaportunuzun kaybolduğuna dair bir tutanak alınmalı. Alacağınız bu tutanak hem Türkiye Konsolosluğu’ndan geçici pasaport veya seyahat için seyahat belgesi alabilmeniz, hem de eğer yurtdışında yaşıyor iseniz pasaportunuzu yenileyebilmeniz için gerekli durumlardır. Hazırlayacağınız tutanakta pasaportunuzun seri numarasını yazmayı sakın unutmayın.
  3. Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluğu’na başvuru yapmanız gerekmektedir. Seyahat yapmaktaysanız hemen Türkiye Konsolosluğu’na gidip pasaportunuzun kaybolduğuna dair tutanağı ibraz edin ve geçici bir pasaport alın. Alacağınız bu geçici belge ile havaalanında geçiş hakkınız bulunmaktadır. Ancak Türkiye Konsolosluğu’nda verilecek olan geçici pasaport sadece başvuruyu yaparken belirtilen güzergah için geçerlidir, bu yüzden dönüş güzergahınızı tam olarak doğru bir şekilde belirtmeye dikkat edin.
  4. Dönüş uçuşunuzun aktarmasız olanını tercih etmelisiniz. Dikkat etmeniz gereken bir diğer husus ise dönüş güzergahınızın direkt Türkiye’ye olmasıdır. Çünkü aktarmalı uçuş yapmayı düşünüyorsanız, aktarma yapılacak ülkenin prosedürlerine ve havaalanında uluslararası gerçekleşen bir aktarmanın olup olmamasına göre geçişi pasaport ile giriş çıkışlarda sorunlar çıkabiliyor.