Merkez Bankası, 2025 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 21'den yüzde 24'e yükseltti. 2026 yılı için yüzde 12 seviyesindeki beklentisini koruyan TCMB, 2027'de enflasyonun yüzde 8'e gerilemesini öngörüyor.
Başkan Karahan, enflasyondaki temel eğilimin düşüş yönünde ilerlediğini ve sıkı para politikasının devam edeceğini ifade etti. İç talebin dengeli bir seviyeye ulaştığını belirten Karahan, dezenflasyon sürecinin istikrarlı bir şekilde devam edeceğini vurguladı.
Küresel ekonomide kademeli bir toparlanma yaşandığını belirten Merkez Bankası Başkanı, enerji fiyatlarının dalgalı bir seyir izlediğini ve dünya genelinde merkez bankalarının parasal sıkılaştırma sürecini gevşetmeye başladığını aktardı. Piyasalardaki fiyatlamalar, 2025 yılında faiz indirimlerinin daha yavaş bir hızda gerçekleşeceğine işaret ediyor.
Ekonomik göstergelerin toparlanma sinyalleri verdiğini aktaran Karahan, iç talebin dengeli bir şekilde ilerlediğini söyledi. Para politikasının sıkı tutulmasıyla talep koşullarının enflasyon üzerindeki baskıyı azaltacağını ve önümüzdeki dönemde çıktı açığının negatif seyretmeye devam edeceğini dile getirdi.
Cari işlemler dengesinde olumlu seyrin sürdüğünü belirten Merkez Bankası, önümüzdeki süreçte cari açıkta hafif bir artış olacağını ancak bu artışın kontrol altında tutulacağını ifade etti.
Son dönemde enflasyon gelişmelerinin tahminlerle uyumlu olduğunu belirten Karahan, ilk çeyrekte enflasyonun yükseliş göstermesinin ardından, ikinci çeyrekten itibaren yeniden yavaşlamasının beklendiğini söyledi.
Hizmet enflasyonundaki ivme kaybının devam ettiğini dile getiren TCMB Başkanı, kira enflasyonunun yüksek seyretmesine rağmen, yavaşlama eğilimine girdiğini aktardı. Yeni kira sözleşmelerinde artış oranlarının önceki yıllara kıyasla daha düşük olduğu belirtildi.
Üretici fiyatlarının yavaşlamasının, temel mal gruplarında enflasyonu olumlu etkilediği vurgulandı. Tüketiciler ve işletmelerin enflasyon beklentilerinde düşüş eğilimi gözlemlenirken, para politikasındaki sıkı duruşun bu iyileşmeyi destekleyeceği ifade edildi.
Likidite yönetiminin etkin şekilde sürdüğünü belirten Karahan, sistemdeki fazla likiditenin sterilize edildiğini ve finansal koşullardaki sıkılığın korunduğunu dile getirdi.
Para politikasındaki sıkı duruş sayesinde mevduat faiz oranlarının TL'ye yönelimi desteklediğini belirten TCMB, tüketici kredilerinin de kontrollü bir büyüme trendinde tutulacağını açıkladı.
Politika faizindeki 5 puanlık indirimin mevduat ve kredi faizlerine beklentilerin üzerinde yansıdığı belirtilirken, TL mevduatın toplam içindeki payının yüzde 60’a yaklaştığı, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarının ise yüzde 5 seviyesine gerilediği aktarıldı.
KKM'nin mevcut seviyesinin dikkate alındığını belirten Merkez Bankası, bu yıl içinde tüzel kişileri önceleyecek şekilde KKM uygulamasını sonlandırmayı planladıklarını açıkladı.
Sermaye girişlerinin olumlu yönde devam ettiğini belirten TCMB, küresel gelişmelere bağlı olarak dalgalanmalar yaşanabileceğini ancak orta vadeli öngörülerde olumlu görünümün korunduğunu ifade etti.