Sağlık Bakanlığı, doğum hizmetlerine yönelik önemli bir düzenlemeyi hayata geçirdi.
RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI
Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yeni yönetmelikle birlikte, tıbbi gereklilik bulunmayan planlı sezaryen doğumlara özel sağlık kuruluşlarında artık izin verilmeyecek. Uygulama, "Sağlıklı Türkiye Yüzyılı" hedefleri kapsamında normal doğumu teşvik etmek amacıyla planlandı.
Yeni yönetmelik çerçevesinde özel tıp merkezlerinde doğum hizmeti sunulabilmesi için doğum ünitesi kurma zorunluluğu getirildi.
Birimlerin kurulabilmesi için sağlık kuruluşlarında mutlaka ameliyathane bulunması şartı getirildi. Ameliyathanesi olmayan merkezlerde doğum hizmeti verilemeyeceği hükme bağlandı.
Ayrıca doğum salonlarının en az 16 metrekare büyüklüğünde olması, genel kullanım alanlarından izole şekilde planlanması ve ameliyathaneye kolay erişim sağlanabilecek bir konumda yer alması gerekecek.
Yönetmelikle birlikte, doğumla ilgili tüm kayıtların dijital ortamda tutulması zorunlu hale getirildi. Kayıtlar, merkezi bildirim sistemine entegre edilerek hem izlenebilirlik hem de sağlık verilerinin güncel olarak değerlendirilmesi sağlanacak.
Yeni yönetmelikte sağlık hizmet sunucularının uzman kadrolarına göre yapılacak düzenlemeler de yer aldı. 10 ve üzeri uzman hekimin görev yaptığı merkezlerde cerrahi müdahale birimi kurulmasına olanak tanınırken, birden fazla polikliniğin bir araya gelerek tıp merkezine dönüşebilmesine de olanak sağlandı.