MHP Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir, Eskisehir.net’ten Meltem Karakaş’ın sorularını yanıtladı. Yerel seçim sonuçlarını değerlendiren Candemir, MHP’ye verilen dört ilçenin seçim sonuçları hakkında konuştu. Candemir, kendilerine verilen ilçelerde bir hata olmadığını, dört ilçenin de zor seçim bölgeleri olduğunu söyledi. TÜGVA’ya verilen göç müzesi, Eskişehirspor için yapılan toplantı ile ilgili de konuşan Candemir, belediyelerin yapması gereken projelere ilişkin de önemli açıklamalar yaptı.
Yerel seçimlerin üzerinden bir buçuk ay geçti. Bu süreç MHP için nasıl geçti? Kendi iç değerlendirmenizi yaptınız mı?
Öncelikle demokraside en büyük ölçüt vatandaşın tercihleri. Biz MHP olarak da her zaman seçim sonuçlarına saygı duyduk, duymaya da devam edeceğiz. Bunun yerel sebepleri, genel sebepleri birçok sebep sayabiliriz. Ama böyle bir sonuç gerçekleşti. Seçilen arkadaşlara başarılar diliyoruz. İnşallah Eskişehir’e faydalı işler yaparlar. Bizler de doğru gördüğümüz her noktada her türlü desteği vereceğiz. MHP olarak tabi ki umduğumuz sonuçlarla karşılaşmadık. Ama tabi bu sonuçları da aslında seçime bir hafta, 10 gün kala görmeye de başlamıştık. Çünkü yerel problemlerden ziyade yaşanan genel problemler, ekonomik problemler seçmen tercihinde çok önemli bir yer aldı. Katılım oranının düşük olması, son günlerde rakibimiz olan CHP yürüyüşünde bizzat son günden bir gün önce bakmıştım, büyük çoğunluğu emekli olması zaten bu işaretleri veriyordu. Hayırlısı olsun diyoruz. Yeniden başlıyoruz. Yine yarın seçim olacakmış gibi çalışmaya devam ediyoruz. Eskişehir’le alakalı ne yapabiliriz, hangi konularda destek olabiliriz çalışmalar yapıyoruz. Meclis üyesi arkadaşlarımız şu anda hazırlık yapıyorlar mevcut belediye başkanlarına şehirle alakalı bazı önerilerde bulunacaklar. Bizim için birinci öncelik Eskişehir. Eskişehir’e ne yapabiliriz ne katkı sunabiliriz buna bakıyoruz.
Dört ilçe MHP’ye verilmişti. O ilçelerin hepsi daha önce CHP’deydi. Sizce MHP’ye verilen ilçelerde hata var mıydı? Farklı ilçeler olabilir miydi?
Zaten zor ilçelerdi. Çünkü sayın genel başkanlar ittifak görüşmeleri ilk başladığı dönemde AK Partili ve MHP’li belediyelerin kendilerinde kalacağı, CHP’li belediyeler üzerinden görüşme yapılmıştı. Orada da bizim yaptığımız saha çalışmaları genel merkeze ilettiğimiz raporlarda bu ilçelerde vatandaşın MHP’yi görmek istiyordu. Bu şekilde bir görüşmeler sonucunda paylaşım oldu. Burada da son haftaya kadar aslında her şey iyi gidiyordu. Son hafta değişik etkenlerle seçimin sonuçları böyle oldu. Olan olmuştur. Vatandaşın tercihi bu noktada. Buna saygı göstermek gerekiyor. Seçilen arkadaşlara da doğru adımları attıkları sürece destek vermemiz gerekiyor.
“TERCİHLER PEK YANLIŞTI DİYEMİYORUZ AMA ZORDU”
Tercihler noktasında çok da yanlış sayılmaz. Alpu 1999’da belediye aldığımız bir ilçe. Mihalıççık daha önceki dönemlerde yine MHP’li belediye olmuş bir ilçemizdi. Seyitgazi’de de MHP’ye karşı çok büyük bir teveccüh vardı. Tercihler pek yanlıştı diyemiyoruz ama zor muydu? Evet zordu. Eskişehir’de her bölge için seçim zordur.
Meclis üyelerinin belediye başkanlarına sunacağı öneriler neler olacak?
Eskişehir’in kentleşmesiyle sosyal yaşamıyla vatandaşın ihtiyaç duyduğu konularda neler yapılabilir bunlar lokasyon olarak da belirtilip sayın başkanlara öneri olarak verilecek. Bire bir görüşerek, bize de vatandaştan gelen ihtiyaçlar var. Biz de böyle bir çalışma yaptık. Siz de bir değerlendirir misiniz diye hatta önümüzdeki günlerde belediye başkanlarından da talepler var bize bazı konularda. Onlarla alakalı da bizler üzerimize düşeni yapacağız.
Özgür Özel ile Devlet Bahçeli bir görüşme gerçekleştirdi. Sizler de burada önerilerinizi başkanlara sunacağınızı söylediniz. Genel merkezlerdeki istişare süreci yerele de yansıyacak mı bundan sonra?
Tabi ki olması lazım. Siyaseti niye yapıyorsunuz? Millete hizmet için yapıyorsunuz. Millete hizmet için yapılan bu tip şeylerde parti faaliyetlerinde karşılıklı istişare etmek lazım. İlla yok olmaz demekle olmuyor. Niye olmadığını da anlatmak gerekiyor. Farklı partilerdesiniz diye her şeye hayır demek zorunda değilsiniz. İnşallah siyasette biraz yumuşama olur. Milli meselelerde, orak çıkarlarda birlikte hareket edilir, şehrin, ülkenin çıkarlarında. Buradan da kazanan ülkemiz olur, insanımız olur. Bunların sürekli olması gerekiyor.
“EL ELE VERİRSEK ESKİŞEHİRSPOR’U YENİDEN ESKİ GÜNLERİNE KAVUŞTURURUZ”
Son dönemde Eskişehir’in gündeminde TÜGVA’ya verilen göç müzesi, belediye başkanlarının çağrısıyla yapılan Eskişehirspor toplantısı ve Eskişehir’de durmayan Ankara-İzmir Yüksek Hızlı Treni var. Siz bu gündemlere nasıl bakıyorsunuz?
Sayın belediye başkanlarımız bizleri de davet ettikleri toplantı oldu. Orada her şeyden önce samimi bir ortamda geçti. Orada herkes düşüncelerini söyledi. Sonra bir karar alındı üst kurul kurulması açısından. Çünkü Eskişehirspor bu şehirdeki en önemli marka. Hepimizin ortak değeri. Problem hepimizin problemi. Ama yaşanan sıkıntılara baktığımız zaman şahıslar olarak çözülecek problem değil. Borç yükünü hiçbir şahıs hiçbir grup biz bunu çözeriz diye çıkamaz. Bunu yerel yönetimler birlikte Eskişehir’in tüm dinamiklerini harekete geçirerek nasıl çözeriz diye, bir sonraki adım şirketleşme modelleri üzerine. Oldukça verimli bir istişare oldu. Tabi ki bunun devamı gelecek. El ele verirsek Eskişehirspor’u yeniden eski günlerine kavuştururuz.
“SAYIN GENEL BAŞKAN YARDIMCILARIMIZA İLETTİK”
Hızlı tren meselesinde de baştan yapılan planlamada tabi ki bu şekilde düşünülmüş. Cuma günü il başkanları toplantımız vardır Ankara’da. Sayın genel başkan yardımcılarımıza ilettik. Kendileri de bakanlık düzeyinde neler yapılabilir bu konuda bir çalışma yapacaklar.
“KEŞKE KARŞILIKLI İSTİŞARELERLE ÇÖZÜLEBİLSEYDİ”
TÜGVA’ya verilen şehir müzesi konusunda da keşke karşılıklı istişarelerle, olay bu hale gelmeden çözülebilseydi. Biz kurumlar arasında, partiler arasında bu istişareyi daha fazla yapmalıyız. Bakarsanız her iki taraf da kendine göre haklı. Bunlar karşılıklı konuşarak çözülebilecek şeylerdi.
Nebi Hatipoğlu Cumhur İttifakı’nın ortak adayıydı. Kendisinin de bazı vaatleri vardı. Bundan sonraki süreçte Cumhur İttifakı yerel seçimlerde verdiği sözleri tutacak mı? Özellikle ilçe yollarında adımlar atılacak mı?
Tabi ki bu konularda gerekli çalışmalar yapılıyor. Nebi Bey ile devamlı görüşüyoruz. Hatta Eskişehirspor toplantısında da birlikteydik. Orada da kendisi söyledi, bu şehir yapılabilecek ne varsa Nebi Hatipoğlu olarak elimden geleni yaparım, iktidar partisinin milletvekili olarak da elimden geleni yaparım dedi. Neler yapılabilir bakacağız. O verilen sözlerin tabi ki takipçisi olacağız. Büyükşehir, Tepebaşı, Odunpazarı belediye başkanlarının da verdiği vaatleri takip edeceğiz.
“ESKİŞEHİR’DE BİRİNCİ ÖNCELİĞİMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM OLMALI”
Belediyeler ilk olarak hangi projesini hayata geçirmeli?
Eskişehir’de birinci önceliğimiz kentsel dönüşüm olmalı. Afete hazırlamalıyız şehri. Kent içi ulaşım, otopark problemini çözmeliyiz. En kısa zamanda da sağlam zeminler üzerinde imar çalışmalarını bir an önce bitirmeliyiz. Yerinde kentsel dönüşüm de olabilir bu. Bir an önce bunları halletmemiz gerekiyor. Çünkü herhangi bir depremde buna hazırlıklı olmamız gerekiyor. Sıkıntılı bir bölgedeyiz. Öncelik kentsel dönüşüm, afete hazırlık olmalı. Şehir içi ulaşım da mutlaka ki ben Ayşe hanımın yerinde olsam Nebi Bey’i davet eder. Görüşme yapar. Şehir içi ulaşımı kentsel dönüşümle alakalı çünkü çok ciddi çalışmalar yapılmıştı. Bunların paylaşılması ı isterim mantıklı gördüklerimi de yapılması için de adım atarım.