92 günlük mevduat faizleri değişti 92 günlük mevduat faizleri değişti

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Eskişehir İl Başkanı İsmail Candemir, yerel seçimlerin ardından belediyelerin ilk 6 ayını değerlendirdi. Ayşe Ünlüce’nin verdiği sözleri tutmaya çalıştığını gözlemlediklerini belirten Candemir, “Verdikleri sözlerden bazılarını icraata döktüler. Örneğin, kent lokantası Ayşe Hanım’ın vaatlerinden biriydi ve bu hayata geçti” diye konuştu.

“HERKES BİRBİRİNE TOPU ATIYOR”

Eskişehir’in depreme hazır olmadığına dikkat çeken Candemir, kendileri için önceliğin kentsel dönüşüm olduğunu söyledi. Candemir, “Biz 15-20 senedir havanda su dövüyoruz bu konuda. Herkes birbirine topu atıyor. Olayların muhatapları oturalım konuşalım. Kim ne gerekiyorsa üzerine yapsın. Kimsenin yalnız başına altından kalkabileceği bir problem değil bu. Hep birlikte hareket etmek zorundayız” şeklinde konuştu.

“ÖNCELİĞİMİZ KENTSEL DÖNÜŞÜM”

Candemir, “Normal şartlarda yerel yönetimlerde 6 ay geçtikten sonra değerlendirme yapmak oldukça erken. Ancak Eskişehir merkezde belediyeler, 15-25 yıldır aynı kadrolarla çalıştıkları için bu konuda değerlendirme yapabiliriz. Verdikleri sözlerden bazılarını icraata döktüler. Örneğin, kent lokantası Ayşe Hanım’ın vaatlerinden biriydi ve bu hayata geçti. Hayvan barınağı için AK Parti İl Başkanlığı ve milletvekillerinin destekleriyle arsa talebi olmuştu; bu da yakın zamanda gerçekleşecek. Bizim önceliğimiz kentsel dönüşüm ve Eskişehir’in doğal afetlere yeterince hazırlıklı olduğuna inanmıyoruz. Bu alanda daha hızlı ve farklı projeler bekliyoruz. Mevcut durumu yetersiz görüyoruz” dedi.

“YEŞİLTEPE’YE 4 KAT VERİLECEK OLMASI SEVİNDİRİCİ”

Yeşiltepe Mahallesine 4 kat verilecek olmasının sevindirici bir haber olduğunu belirten Candemir, “Seçim döneminde sıkça gündeme gelen Eskişehirspor konusunda da yerel yönetimlerin gerekli adımları attığını düşünmüyoruz. Ligde iyi gidiyoruz. Bu hafta sonu tüm Eskişehirlileri maça davet ediyoruz. Ancak borç ve destek konularında gereken atılımların yapılmadığını düşünüyoruz. Ulaşım ve otopark konularında ise şu ana kadar ciddi bir adım göremedik. Tepebaşı Belediyesi'nin de mevcut sorunların çözümleriyle ilgili yeterince atakta bulunduğunu düşünmüyoruz. Öte yandan, Yeşiltepe Mahallesi'nde kat artırımıyla ilgili yıllardır süregelen tartışmalar sonunda, 4 kata izin verileceği gündeme geldi. Bu sevindirici bir gelişme. Çünkü yerinde dönüşüm yaparken TOKİ ve belediyelerin kentsel dönüşüm projelerini bütüncül bir şekilde düşünmek zorundayız” diye konuştu.

“BURADA BİR KÖR DÖVÜŞ VAR”

“Yetki tartışmalarından Eskişehir zarar görüyor” diyen Candemir, “Kazım Bey’in Koca Kır mevkiindeki yeni yerleşim alanında villa yerlerinin ayrılması konusuna da değinmek gerek. 140 metrekare alanda villa yapılması mümkün değil. TOKİ’nin daha önce düzenlediği kampanya vardı. Arsa alın sonra yaparsınız gibi. Doğru tartışmıyoruz bazı şeyleri. Örneğin Küçük Sanayi Bölgesi’nin dönüşümü için gerekli çalışmalar Burhan Bey zamanında başlamıştı, sonra imar planı hazırlandı orada. Uygun bulunmadı. Gerekli donatıların olmadığı söylendi. Kazım Bey, burayı afet riskli bölge ilan eti. Bugün TOKİ’yi suçluyor. Afet riskli bölge ilan ettiğinizde statüyü değiştiriyorsunuz. Süreçleri uzatıyorsunuz. Burada bir kör dövüş var. Bu kör dövüşü bırakalım” şeklinde konuştu.

“KİMSENİN YALNIZ BAŞINA ALTINDAN KALKABİLECEĞİ BİR PROBLEM DEĞİL”

“Devletin yapması gerekenleri devlet yapsın, belediyenin gücünün yettiğini yapsın” diyen Candemir, “Diğerleri de zemin müsaade ettiği yerlerde kat artırımlarıyla vatandaş yerinde dönüşüm yapabilsin. Bunları bir an önce çözmemiz lazım. Biz 15-20 senedir havanda su dövüyoruz bu konuda. Herkes birbirine topu atıyor. Olayların muhatapları oturalım konuşalım. Kim ne gerekiyorsa üzerine yapsın. Kimsenin yalnız başına altından kalkabileceği bir problem değil bu. Hep birlikte hareket etmek zorundayız. Biz şunu demiyoruz Eskişehir afete hazır değil. Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyesi bir an önce bunu yapın değil. Onların da gücü yetmez. Valilik, iktidar, yerel yönetim hep birlikte hareket etmeliyiz. Herkes üzerine düşüne sorumluluğu gerçekleştirmeli ki şehir daha yaşanabilir güvenli bir şehir haline gelsin” ifadelerini kullandı.

“YERİNDE DÖNÜŞÜM İYİ PLANLANIRSA ÇOK BÜYÜK BÜTÇELER GEREKMEZ”

Yerinde dönüşümün iyi planlanırsa daha az maliyetle bir dönüşümün yapılabileceğini söyleyen Candemir, “Eğer kentsel dönüşüm, yerinde dönüşüm bunları iyi planlarsanız aslında çok büyük bütçeler de gerekmez. Yeşiltepe örneğinde olduğu gibi, 2 kata izin varken şimdi 4 kata çıkıyorsunuz. Onu yerinde dönüşümü müteahhit üzerinden yaptığınızda bunun size bir maliyeti yok. Fevzi Çakmak mahallesini dönüştürmek isterseniz zemin müsaade ettiği oranda kat artırımı sağlarsanız vatandaş zaten orada müteahhitler üzerinden yerinde dönüşüm yapabiliyor. Sizin sadece afet riskli bölgelerde belediye ya da TOKİ olarak yapmanız gerekiyor. Biz yıllardır yerinde kentsel dönüşü gerçekleşebilseydik zaten bu sıkıntıların çoğunu aşmış olacaktık. Yani çok büyük kaynaklar gerektirmeden birçok şeyi çözebiliriz aslında. Şehir olarak depremden hazır değiliz. Bir an önce bu hazırlığı yapmalıyız” dedi.

“ASLINDA İKİ TARAF DA BU İŞE NİYETLİ”

Candemir konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Yıllardır ‘biz yapmak istiyoruz, hükümet bizi engelliyor’ söylemiyle ilerliyoruz. AK Parti İl Başkanı ile bu konuları konuştuk ve üzerimize düşeni yapmaya hazır olduğumuzu söyledik. Biz bu konularda sonuna kadar açığız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, bu konularda projelerle gelin, destek vereceğim diyor. Kısır çekişmeleri, siyaseti bir kenara bırakıp, gerçekten hizmet odaklı çalışmalara yönelirsek, aslında iki taraf da bu işe niyetli. Çok büyük sıkıntı çıkacağını düşünmüyorum. Eskişehir’in kritik meselelerinde hem AK Parti İl Başkanı hem milletvekilleri oldukça olumlu görüş bildiriyorlar. AK Parti üzerine düşeni yapıyor. Kısır çekişmeleri bir kenara bırakalım. Doğru şeyler yapılacak olduktan sonra herkes destek verir.”

Kaynak: Meltem Karakaş