Aniden ortaya çıkan nefes darlığının birçok nedeni bulunur. Bu konuda bazı rahatsızlıklar ve sağlık sorunlarını sıralamak gerekmektedir. Teşhisin ardından alacağınız tedbirler ile birlikte nefes darlığına karşı çözüm bulabilirsiniz.

Nefes Darlığı Nedir?

Nefes Darlığı nefesin yetmemesi ya da derince nefes alamam durumudur. Tıp dilinde ise buna dispne adı verilmektedir. Genel olarak korkutucu bir deneyim olarak bilinen nefes darlığının birden fazla sebebi de olabiliyor. Bazı bireylerde bu sorunun yaşanmaması için farklı tedbirler alındığı da bir gerçektir. Günlük işler sonrasında nefes darlığı yaşıyor ve bu duruma engel olmak adına farklı önlemler alıyorsanız, ilk olarak bir doktora başvurmanızı tavsiye ediyoruz. Kimi insanlarda nefes darlığı aşırı sıcaklardan sonra görülebilir. Bu durumun nedenini de kavramak için öncelikle bir uzman doktora görünmeniz gerekecektir. Kronikleşmiş olan nefes darlıkları bazı uygulamalarla tedavi edilebilmektedir.

Uzun bir süre devam eden ve artık geçmeyeceğine inandığınız Nefes Darlığı problemi karşısında farklı tanılar da koyulabilir. Farklı sağlık sorunlarının da belirtisi olabilecek bu durumlardan şüphelenmek için aşağıdaki belirtilerin oluşması gerekmektedir;

  • Uzanır halde görülen nefes darlığı,
  • Egzersiz sonrasında aniden nefesin kesilmesi,
  • Boyun, çene ya da kol ağrısıyla birlikte görülen nefes darlıkları,
  • Dinlenirken görülen nefes darlıkları,
  • Nefes darlığıyla birlikte görülen şiddetli öksürük,
  • Terleme anında görülen nefes darlığı
  • Bayılma hissi ile birlikte görülen nefes darlıkları gibi belirtiler oluşuyorsa farklı bir sağlık sorunu ile karşı karşıya olabilirsiniz.

Bu örneklerin dışında el ve ayak bileklerinde şişmeyle beraber görülen nefes darlıkları da farklı bir hastalığı tetikleyebilir. Eğer sizlerde de yukarıda saydığımız sorunlar ile birlikte nefes alırken bir zorlanma görünüyorsa, yapmanız gereken ilk şey muayene olmaktadır. Daha sonra ciddi bir sağlık sorunu ile karşılaşmamak için sağlığın her alanında tedbirlerinizi önceden almalı ve gerekli teşhis konulduktan sonra tedavi sürecine başlanmalıdır.

Nefes Darlığının Nedenleri

Nefes Darlığının Nedenleri arasında ilk sırayı akciğer ve solunum yolu rahatsızlıkları almaktadır. Bu hastalıklar ise;

  • Zatürre: Akciğerin iltihaplanması şiddetli nefes darlığına sebep olabilir. Genel olarak da antibiyotik kullanımını gerektiren bir enfeksiyondan kaynaklandığı belirtilmektedir.
  • KOAH: Kronik bir akciğer hastalığınızın olduğu durumlarda nefes darlığı daha kötü bir durumda seyredebilir.
  • Astım: Hızlı bir şekilde ve aniden nefesinizin kesilmesi astım krizinden kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda akciğerdeki hava yolları daralır ve şiddetli öksürüğü de beraberinde getirir.

Akciğer ve solunum rahatsızlıklarından sonra Nefes Darlığının Nedenleri arasında kaygı ya da panik atak durumu ortaya çıkabilir. Bu durumlar sonrasında nefes almanız zorlaşabilmektedir. Panik atak geçirdiğinizde yapmanız gereken ilk şey nefesinizi yavaşlatmak olmalıdır. Bazen nefes darlığı kalp rahatsızlıkları sonrasında da görülebilmektedir. Bu hastalıklar;

  • KalpRitmi: Düzenli ya da düzensiz olan hızlı kalp atışları nefesin kesilmesine yol açabilmektedir.
  • Kalp Krizi: Göğüs ağrıları en çok bilinen belirtileri arasındadır. Gizli kalp krizi geçiren kişilerde nefes darlığı oldukça fazla görülmektedir.
  • Kalp Yetmezliği: Kalp yetmezliği sorunu da nefes darlığı nedenleri arasındadır. Bu hastalıkta kalp, vücuda yeterince kan pompalayamaz ve bu durumda da doğal olarak nefes darlığı görülecektir. Ciğerlerde biriken su yüzünden nefes almada oldukça zorluk yaşanacaktır. Ameliyat tedavisiyle bu sorun günümüzde giderilebilmektedir.

Nefes darlığı için yapılabilecekler arasında basit yöntemler de bulunuyor. Örneğin sigara kullanan bir bireyseniz mutlaka sigarayı bırakmalı ve nefes alma tekniklerini de detaylı bir şekilde öğrenmelisiniz. Alerjik ortamlardan ve kirli havalardan uzak durmalı ve ayrıca stres ve kaygı problemlerinizi gidermek adına bir uzmandan yardım talep edebilirsiniz. Nefes Darlığının Nedenleri sizlere belirttiğimiz şekilde gerçekleştiği için bu konuda oldukça dikkatli olmanız da gerekmektedir. İlâçlarınızı doğru bir şekilde kullandığınızda da nefes darlığı problemini bir nebze de olsa azaltmış olacaksınız.