TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun" ve bazı kanunlarda değişiklik yapan yeni yasa Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu yasayla beraber de tüketicilerin korunması ve ticari düzenlemelerin de iyileştirilmesi amacıyla da bazı önemli idari düzenlemeler getirildi.

Yasa kapsamında da tüketici hakları, doğrudan satış sistemleri, konut sektörü, ticari reklamlar ve hafif ticari uygulamalara yönelik yeni düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemelerle de tüketicilerin bilgi güvenliği, ticari işlemlerindeki şeffaflık ve pazarlama yöntemlerinin de güvenilirliği de artırılmayı hedefleniyor.

Yeni yasayla beraber de tüketicinin korunması ve doğrudan satış sistemleri gibi birçok alanda önemli düzenlemeler yapıldı. Tüketici kredisi sözleşmeleri, artık yalnızca yazılı veya dijital ortamda geçerli olacak. Kredi sözleşmeleri, bilişim veya elektronik haberleşme cihazları aracılığıyla yapılabilecek, ancak tüketici talep etmedikçe kalıcı veri saklayıcı kullanılması zorunlu olmayacak.

Doğrudan satış şirketlerinin, sermaye şirketi olarak faaliyet göstermesi zorunluluğu getirildi. Doğrudan satış sistemlerinde 30 günlük cayma hakkı tanınırken, tüketicilere mal veya hizmet harici bir ücret veya borç yüklenemeyecek.

Haksız ticari uygulamalara karşı idari para cezaları artırıldı. Aykırılık durumunda 60 bin TL'den 6 milyon TL'ye kadar cezalar öngörülüyor ve ihlalin ülke genelinde olması halinde ceza 600 bin TL ile 6 milyon TL arasında değişecek. Ayrıca, piramit satış sistemlerini düzenleyen veya yayanlar için Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddeleri uygulanacak.

Kaynak: Haber Merkezi