Uzmanlar, muhabirimize verdiği bilgilerde son yıllarda aşı tereddüdünün giderek arttığını bildirdi. Eskiden görülen hastalıkların aşı sayesinde ortadan kalktığını ya da azaldığını ifade eden sağlıkçılar “O hastalıklar şu an yok, gündemde değiller. Böyle olunca vatandaş aşıya gerek olmadığını düşünüyor. Böyle bir şey söz konusu olabilir mi? Aşı yapıldığı için hastalık sağlık sorunu olmaktan çıkmış. Aşı olmazsa hastalık yeniden gelir. Anne ve babalar olaya böyle bakmalı” dedi.
Kovid-19 pandemisi sonrası aşıların bilimsel olmayan bir şekilde tartışıldığını ifade eden uzmanlar, “Aşı tereddüdü giderek artıyor. Bu durum sağlık çalışanları üzerinde de eskstra yük oluşturuyor. Onca işle uğraşan personel bir de insanları aşıya iknaya çabalıyor” diye konuştu.
Sağlık yöneticilerinin dertli bir diğer konu ise topuk kanı… Bu konuda da son zamanlarda giderek artan bir direnç var. Bazı anne ve babaların, pek çok hastalığı erken teşhis etmeye yarayan topuk kanı vermekten kaçındığı görülüyor.
Yetkililer “Alının kanda yapılan tahlille 7-8 hastalığı erkenden teşhis edebiliyoruz. Bu çok hayati bir konu. Çoğunda da erken teşhis önemli. Ona göre yol haritası belirleniyor. SMA testi bile yapılıyor. Topuk kanı vermekten kaçınmasınlar” dedi.
Sağlığın iki büyük sorunu: Aşı ve topuk kanı!
Eskişehir’deki sağlık yöneticileri ve uzmanlar son zamanlarda toplum sağlığını tehdit eden iki faktörün aşı tereddüdü ve topuk kanı aldırmamak olduğunu ifade etti.
Kaynak: Hakan Türktan
Yorumlar