Hamilelik hem anne ve baba adayının, hem de yakın çevrelerinin dikkatli ve özenli davranmasını gerektiren, zaman zaman zor ama sonuçlarıyla yaşattığı her sıkıntıyı unutturan bir süreçtir. Eğer hamileliğiniz sırasında doktorunuz tarafından da desteklenen kimi basit tavsiyelere uyup kendinize iyi bakarsınız hem daha rahat bir gebelik geçirir, hem de bebeğinizin sağlıklı gelişimine katkıda bulunmuş olursunuz. İşte gebelik döneminin sağlıklı geçmesini garantiye almak isteyen hamilelere tavsiyeler;
- Günlük gıda ihtiyacınızı en az dört, mümkünse beş ya da altı parçaya bölünmüş dengeli ve sağlıklı öğünlerle giderin.
- Doktorunuzun size reçeten ettiği doğum öncesi vitamininizi her gün almayı asla unutmayın.
- Günde en az 8-10 bardak kadar su için. Diğer içecek tercihlerinizde çok fazla şekerden, yapay tatlandırıcılardan, kafeinden ve gıda boyası ya da diğer yapay renklendiricileri içeren ürünlerden kaçının.
- Sağlıklı bir gebelik geçirebilmek için hamileliğinizin hangi döneminde olursa olsun alkolden uzak durun.
- Hem bebeğinizin sağlıklı gelişimi, hem de kendi sağlığınız için sigarayı tamamen bırakın. Bunun yanı sıra pasif içici konumunda olacağınız yerlerde bulunmayın, en sevdikleriniz dahi olsa insanların yanınızda sigara içmesine izin vermeyin.
- Gebelikte egzersiz hem genel sağlık, hem de anne adayının stresini ve vücudundaki gerginliği azaltmak açısından çok faydalıdır. İster hamilelere özel dersleri bulunan bir spor salonuna yazılın, ister doktorunuzdan evde uygulayabileceğiniz basit hareketlerin örneklerini isteyin, ister her gün en az 15-20 dakika kadar orta tempolu yürüyüşler yapın, ama egzersizinizi sakın aksatmayın. Baş dönmesinden, aşırı sıcaktan ve terlemeden kaçınmak için sporunuzu evde, kapalı alanlarda veya havanın serin olduğu sabahın erken saatleri, akşamüstü gibi vakitlerde yapmaya çalışın.
- Uykunuza dikkat edin. Günde en az sekiz saat uyumak hem sizin zinde olmanız, hem vücudunuzun sağlıklı bir hamilelik için gerekli enerjiyi toplaması, hem de bebeğinizin gelişimi açısından çok önemlidir. Hamilelikte uyku sorunları sık rastlanan durumlardır ve pek çok anne adayı gece yeterince uyuyamamaktan ya da uykusunun sık sık bölünmesinden, yani verimsiz olmasından şikayet eder. Böyle bir problem yaşıyorsanız sorununuzu mutlaka doktorunuza anlatın ve uyku eksiğinizi gün içinde ara ara kestirerek kapatmaya çalışın.
- Hamileliğiniz boyunca işte, özel davetlerde, akşam yemeklerinde, kısaca her durumda ve mekanda ayaklarınızı sıkmayan, fazla yüksek topuklu olmayan ayakkabılar giyin. Özellikle işyerinde sürekli ayakta duruyorsanız gün içinde fırsat buldukça ayakkabılarınızı çıkarıp ayaklarınızı yüksek bir yere uzatmayı unutmayın. Bu şekilde ayaklarınızın ve bacaklarınızın ağrımasından, uyuşmasından ve bileklerinizin şişmesinden kaçınmış olursunuz.
- Göbeğiniz ne kadar büyürse büyüsün emniyet kemeri takmayı asla bırakmayın. Unutmayın, sağlıklı bir gebelik geçirebilmek ve en değerli varlığınız olan bebeğinizle uzun yıllar birlikte olabilmek için beden bütünlüğünüzü korumanız çok önemlidir. Trafik güvenliği otoritelerine göre hamilelikte emniyet kemeri kemerin üst kısmı omuz kemiğine yerleştirilmeli, orta ve alt kısımları ise göbeği mümkün olduğunca açıkta bırakacak biçimde alt karın ve bel bölgesine denk getirilmelidir. Bu noktada kemerin asla göbeğin üstünden geçmemesi kritik öneme sahiptir. Eğer arabada hava yastığı varsa anne adayının bundan olabildiğince uzak bir konuma oturması da kimi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.
- Her ne kadar basit, masum ve güvenilir görünürlerse görünsünler, internette ya da farklı kaynaklarda ne kadar olumlu yorumlar okumuş olursanız olun önce doktorunuza danışmadan asla reçetesiz ilaç ya da bitkisel kür kullanmayın.