14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü nedeniyle TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO)’nda basın açıklaması yapıldı. Açıklamaya Eskişehir’in farklı mahallerinden çiftçiler de katıldı. Çiftçilere daha fazla destek verilmesi gerektiğini söyleyen ZMO Eskişehir Şube Başkanı Selma Güder, Tarımın stratejik bir sektör olduğunu ifade etti.
“HUBUBAT KOTASINDAN YARARLANAMIYORUZ”
Eğriöz Mahallesinde çiftçilik yapan ve aynı zamanda Tepebaşı Çiftçi Mallarını Koruma Başkanı olan Hasan Hüseyin İnce, “Çiftçilik yapıyorum. Tepebaşı bölgesinde 11 köyde kiralama yoluyla çiftçilik yapıyorum. Tarlalarımızın yüzde 60’ını kiralıyoruz, ÇKS olarak gösterip geri kalan yüzde 40 kısmını gösteremiyoruz. Hububat kotasından yararlanamıyoruz” dedi.
“MAZOT VE GÜBRE DAHA DÜŞÜK FİYATLARDA VERİLMELİ”
Kavacık Mahallesinde çiftçilik yapan Selami Uysal, “Dünya Çiftçiler Günü kutlu olsun. Sıkıntılarımız var. Ekonomik sıkıntılar bunlar. Devletten bu konuda destek istiyoruz. Toprağımızı işleyemiyoruz. Bunun baş nedeni mazot ve gübredir. Bunlar yüksek fiyatlarla geldiği için bizim bölgemiz de susuz bir bölge. Sulu bölgelere göre daha düşük miktarda ürün alıyoruz. Aldığımız ürünle sattığımız ürün birbirini karşılamıyor. O yüzden bu konuda hepimizin tarım il müdürlüklerinde işlediğimiz tarlaların ÇKS kayıtları var. Bu kayıtlara göre gübre ve mazotun daha düşük fiyatta verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
“TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİ TİCARETHANE HALİNE GELMİŞ”
Tarım kredi kooperatiflerinin ticarethaneye dönüştüğünü söyleyen Uysal, “Tarım kredi kooperatifleri var. Bunlar bizlerin katkılarıyla kurulmuş kurumdur. Buradan düşük faizlerle mazot ve gübre almak istiyoruz ama buralar ticarethane haline gelmiş. Değişken faizlerle bize mazot vermektedirler. Bunların incelenmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
“GENÇ ÇİFTÇİLERİN SOSYAL İMKANLARI DÜZELTİLMELİ”
Uysal, “Çiftçileri bölgemizde yaşatabilmek için bunların sosyal faaliyetlerine dikkat edilmeli. Köylerimizde okullar kapatıldı. Çocukların büyümesiyle çiftçiler şehirlere göç etmek zorunda kalıyor. Genç çiftçilerin köylerde kalması için bunların sosyal imkanları düzeltilmeli. Birçoğu sigortalarını ödeyemiyor. Bunların en azında eşlerine çiftçi bağ-kuru yaparak devlet destek verirse köylerde bıraktırma imkanımız var. Devletimizden bu konuda destek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
“50 YAŞ VE ÜZERİ ÇİFTÇİLİK YAPIYOR”
Mayıslar mahallesinde çiftçilik yapan Taner Kurt, “Ekonomik sıkıntılardan dolayı gençler hep şehre gidiyor. Şu anda 50 ve üzeri kişiler çiftçilik yapıyor. Sulama işlerinde giderlerimiz fazla. Cazibeden gelen sulardan bile para alınıyor, kuyularımızdan bile para alınıyor. İnsanlara destek verilmeli. Mazot çok yüksek. Devletin biraz daha destek vermesi benim istediğim. Televizyonsuz, buz dolapsız arabasız yaşarız ama yemeden yaşayamayız. Sanayiye daha çok destek veriliyor. İsterim ki daha çok çiftçiye destek verilsin. Devlete ait olan yerlerdeki sulamanın da biraz ucuzlamasını istiyorum. Kuyulardaki sulama ücretinin kaldırılmasını istiyorum. Biz motorumuzla su çekiyoruz ama yerden gelen suya para veriyoruz. Sanayiye destek çok verileceğine çiftçiye biraz daha destek verilmesini isterim” dedi.
“GENÇ ÇİFTÇİLER DESTEK BEKLİYOR”
Kavacık Mahallesinde çiftçilik yapan 21 yaşındaki Ahmet Oflas, “21 yaşındayım 2 hafta önce evlendim. Eşimle beraber köyde kalıyoruz. Kalmak da istiyoruz köyde kalmakta zorlanıyoruz. Sigortamız yatmıyor, yatıramıyoruz. Eşimin de yatmıyor. Mazot destekleri az, gübre destekleri az. İcralarımızı yatıramıyoruz. Genç çiftçilere destek yapılması gerekiyor. Benim gibi genç çiftçiler var. Hepsi köyde kalmak istiyor. Hevesliler ama bu sıkıntılar yüzünden destek olmadığı için kalamıyor. Köyde kalmak zor. Bu gibi sorunların çözümü için destek verilirse seviniriz. O zaman çiftçilik devam eder” ifadelerini kullandı.