Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç, İzmir'de üretimine başlanan şeker otunun (stevia) şekerden 300 kat daha tatlı olduğunu, ancak sıfır kalori içermesi ve kan şekeri üzerinde olumsuz etkiler yaratmamasıyla sağlıklı bir alternatif sunduğunu belirtti.

Stevia, Paraguay ve Brezilya'da tatlandırıcı ve tedavi edici özellikleriyle biliniyor. Türkiye’de 2009 yılından itibaren Antalya'da üretimine başlanan bu bitki, içerdiği steviosid maddesi sayesinde normal şekerin 250-300 katı kadar tatlı bir etki sağlıyor. Bir tutam stevia, bir litre çayı bile tatlandırmaya yetiyor. Kalorisiz olan bu doğal tatlandırıcının şeker hastalığı, hipertansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyet gibi sorunlar üzerinde faydalı etkileri olduğu, ayrıca Tip 2 diyabetin yönetiminde ve hipertansiyon tedavisinde destekleyici olabileceği araştırmalarla ortaya konmuş durumda.

Stevianın, anti-enflamatuar özellikleri ve bağırsak sağlığını destekleme potansiyeli olduğunu da aktaran Prof. Dr. Seda Genç, "Türkiye’de pek çok şehirde şeker otu üretimi yapılmaya başladı. Diğer tatlandırıcılarla karıştırılmadan tüketildiğinde stevia kalori içermez, bu da onu kilo vermek isteyenler ve şekere alternatif arayanlar için değerli bir seçenek haline getirir" ifadelerine yer verdi.

"Toksik değil, lif içeriği yüksek"

Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Seda Genç günümüzde tatlandırıcıların çoğunlukla sentetik olduğunu belirterek şu bilgileri aktardı:
"Tatlandırıcılar günümüzde çoğunlukla sentetik. Şeker otu ise sıfır kaloriye sahip, doğal kökenli ve bitki bazlı. Hem sağlıklı yapısı hem de tatlılık sağlayan özellikleri ile son yıllarda sentetik tatlandırıcılara çok iyi alternatif oldu. Normal çay şekerine göre 300 kat daha tatlı. Sıfır kalori içermesi ve kan şekeri seviyelerinde ani yükselmelere sebebiyet vermemesi ek avantajlarıdır. Diyabet hastalarına önerilen bir tatlandırıcıdır. Toksik olmadığı, lif içeriğinin yüksek olduğu, nörolojik ve böbrekle ilgili yan etkileri olmadığı literatürde rapor edilmiştir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı