Sezaryen hamile olan kadının doğum sırasında kendisinin ya da bebeğin tehlikeli komplikasyonlarda yaşama riski taşıdığı durumlarda. Normal doğum aşamalarının yaşanmadan cerrahi müdahale ile bebeğin doğumunun sağlanmasıdır. Sezaryen ile doğum, kritik bir durum dışında hamile kadının tercihi ile de yapılabilir.
Sezaryen Nasıl Yapılır?
Sezaryen kadının göbek kısmının cerrahi bir şekilde açılması ve bebeğin bu yolla çıkartılmasıyla yapılır. Sezaryen yapılırken genel de bölgesel anestezi tercih edilir.
Sezaryen Sırasında Ve Sonrasında Yaşanılan Handikaplar
Sezaryen yapılan bayanlarda görülen aksiliklerin başında kanama görülmektedir. Kolay bir operasyon gibi gözükse de bazı durumlarda kanama fazla görülmekte ya da cerrahi müdahale sırasında ufak zedelenmeler görülmektedir. Sezaryen doktor tavsiyesi dışında tercih edilecek bir yöntem olmamalıdır.
Bu yöntemde iyileşme süresi çok daha uzun zaman alır. Sezaryen çocukla, anne arasındaki bağın geç kurulmasını sağlar. Normal doğum sırasında, vücut kasılmalar ile vücuttaki suyu ve ödeme atmaktadır. Sezaryen dışarıdan bir müdahale olduğu için vücutta görülen deformasyon daha geç yok olur. Bununla beraber çok fazla görülmese de enfeksiyon kapma riski vardır. Bebeklerin meme alışkanlığı da bu doğum şeklinde çok daha zor olmaktadır.
Sezaryen Doğumun Getirdiği Faydalar
Normal doğumun riskli görüldüğü şartlarda tercih edilmesi gereken sezaryen sayesinde norma doğum sırasında yaşanacak problemlerden anne ve bebek korunmuş olur. Normal doğumda belirli bir tarih belirlene bilse bile doğum zamanı tam kestirilemez, sezaryen planlı bir doğum yöntemidir.
Bu doğum şeklinde bebek her türlü yaşanacak aksiliğe karşı korunmuş olur. Normal doğum sırasında yaşanan aksiliklerden biride bebeğin nefes almakta zorluk çekmesidir. Sezaryen ile bu büyük oranda engellenmiş olur. Ağrısız bir doğum şeklidir ve normal doğuma göre daha kısa sürer anne ve bebek odaya daha erken çıkartılır.