Diyabet sensörleri, çocukların günde en az 300 kez kan şekerini ölçebilmesine olanak tanırken, parmak delme yöntemiyle yapılan ölçümlerin yerini alıyor. Cihazlar, kan şekeri seviyelerini sürekli izleyerek sonuçları anlık olarak akıllı telefonlara veya cihazlara aktarıyor. Böylece aileler, çocuklarının yanında olmasalar bile sağlık durumlarını kolaylıkla takip edebiliyor.
SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR
Bu cihazlar, kan şekeri seviyelerinde tehlikeli değişiklikler olduğunda uyarı vererek aileleri ve sağlık ekiplerini bilgilendiriyor. Hipoglisemi (düşük kan şekeri) veya hiperglisemi (yüksek kan şekeri) gibi durumlarda alarm benzeri bir ses çıkaran cihazlar, hızlı müdahaleye olanak tanıyor ve hayati riskleri en aza indiriyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe’de gerçekleştirilen Kabine Toplantısı’nın ardından Tip 1 diyabetli çocuklar ve aileleri için bu sevindirici haberi paylaşmıştı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan da sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Çocuklarımızın sağlığı ve huzuru bizim önceliğimizdir" diyerek yeni düzenlemenin detaylarını kamuoyuyla paylaştı.
Bakan Işıkhan, Tip 1 diyabetli çocuklar için yapılan bu düzenlemenin yanı sıra sağlık alanında birçok iyileştirme daha yapıldığını belirtti. Kan bileşenleri ve hemodiyaliz tedavisi geri ödeme fiyatları yüzde 45 artırıldı. Kemik iliği nakli öncesi hazırlık sürecinde kullanılan ilaçların erişimi kolaylaştırıldı. Akciğer kanseri tedavisinde kullanılan ilaçlara hastaların daha erken ulaşımı sağlandı ve mitokondriyal sitopati hastalarına aylık 800 TL ödeme yapılması kararlaştırıldı.