Saadet Partisi Odunpazarı Mali İşle Başkanı Hikmet Çakır, haftalık pazar toplantısında konuştu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)’in açıkladığı enflasyon rakamlarını eleştiren Çakır, enflasyon rakamlarının vatandaşların alım gücünü, gıdaya erişimini her geçen gün zorlaştırdığını söyledi.

“SON 22 YILIN EN YÜKSEK ENFLASYONU”

Türkiye’nin enflasyon konusunda rekor kırdığına dikkat çeken Çakır, “Kurtarıcı misyonuyla, cebren ve hile ile getirilen bir bakanın; elindeki sihirli değnekle ekonomideki kötü gidişatı değiştirebileceği masalı anlatıldı hepimize. Dün TÜİK, Mayıs ayı enflasyonunu açıkladı; TÜİK’e göre yıllık enflasyon yüzde 75,45! Son 22 yılın en yüksek enflasyonu! Yani enflasyonda bir rekor. Öyle de buna rağmen gerçeği yansıtmıyor. Çünkü bağımsız bir kuruluş olan ENAG, aynı enflasyonu %120 olarak açıklıyor. Yani son 30 yıllık dönemin en yüksek enflasyonu. Buna göre iktidar, maalesef ekonomideki gidişatı düzeltememiş ve başarısız olmuştur. Ekonomi yönetimi, kalkınma planları, tasarruf tedbirleri duyuruldu. Ama başarılı olamadı. Çarşıda yükselttiğimiz enflasyon, masada düşürmeye çalışmak maalesef geçici oldu” diye konuşu.

“NEREDE HESAPLANDI BU ENFLASYON?”

“Soruyoruz; nerede hesaplandı bu enflasyon? Meclis lokantasında mı?” diyen Çakır, “Bu enflasyonun hesapları; her gün asgari ücretlinin alım gücünü, işçi ve memur maaş alan vatandaşlarımızın alım gücünü, emeklilerin gıdaya erişimini daha da zorlaştırıyor. İktidarın yanlış politikaları yüzünden ülkemiz, dünyada enflasyonun en yüksek yaşandığı üçüncü ülke haline geldi. Evet! Aynen öyle! Türkiye’de açıklanan TÜİK enflasyon yüzde 75. Ama Zimbabwe’de bile yüzde 57, Kongo’da yüzde 46, Sierra Leone’da bile enflasyon yüzde 41” şeklinde konuştu.

“SAYENİZDE VATANDAŞIN BUZDOLABI BOŞ”

Çakır konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “‘Bizden önce buzdolabı yoktu’ diyordunuz, diyelim ki öyle… Bugün siz varsınız, buzdolabı var. Ancak, pek çok vatandaşımızın, sayeniz sahip olduğunu sandığınız buzdolabının içinde meyve, sebze yok! Et yok, kıyma yok, süt ve süt ürünleri yok! Temel gıda ürünleri yok! Ne kadar alıp da niye say yolunda dersiniz deyin; Bekar bir işçinin yaşam maliyeti 24 bin lirayı, ülkemizde yardıma muhtaç yoksul sayısı 20 milyon kişiyi, açlık sınırı asgari ücreti aştı. Milletimiz, yaşayıp gördüğüne inanırsa ‘nankör’, sizin algı politikalarınıza kapılırsa ‘milletin kendisi’ oluyor. Bu yanlıştan dönmezseniz daha da bataklığa saplanıp kalacağız.” 

Kaynak: Meltem Karakaş