TKKP 31. GENEL KURUL SONUÇ BİLDİRGESİ ÇORLU KENT KONSEYİ 6-7 TEMMUZ 2024 

*Kent Konseyleri, Belediye ve il Genel Meclislerinin stratejik planlama süreçlerinde aktif olarak yer almalı, yerel yönetimlerce bu süreçte görüşlerine başvurulmalıdır. Dezavantajlılara yönelik çalışma grupları ve meclisler kurarak, temsiliyetlerini sağlamalı, aktif katılımları teşvik edilmeli; belediyenin ve il genel meclisinin stratejik plan ve bütçelerinin dezavantajlı gruplara pozitif ayrımcılık içeren politikalarla oluşturulmasına etkin katkı koymalıdır.
 *Kent Konseylerince planlanmış bütçenin kamusal denetim kapsamında kent konseylerince doğrudan kullanımı yerel yönetimlerce sağlanmalıdır.
 *Sosyal belediyecilik uygulamaların yerinde, adaletli ve eşit dağılımındaki sorunlar göz önüne alındığında iyi örnek oluşturan projelerin ülke geneline yaygınlaştırılmasına öncülük edilmelidir. 
*Kamuya ait hak ve varlıkların korunması, çoğaltılması ve kamu yararına kullanılması, yerel yönetim hizmetlerinde kamuculuğun esas alınması yerel yönetimlere önerilmelidir.
 *Yerel kalkınma ve kent ekonomisine dair, finansal okuryazarlık eğitimi, üretim ve satış kooperatiflerinin kurulması, yerel markaların oluşturulması, ata tohumunun önemi vb yerel kalkınmayı destekleyen projelerle yerel yönetimlerin hizmetlerini yönlendirmelidir. Kalkınma Ajanslarının Kent konseylerinin projelerine daha fazla destek sunması sağlanmalıdır. 
*Kente göçle gelen toplulukların kurduğu oluşumlardan entegrasyonda yararlanılmalı kentlilik bilincinin kazanılmasında ortak çalışmalar yapılmalı, doğru modeller paylaşılmalıdır.
 *Kent Konseyi çalışma grupları, meclisleri, paydaşları dışındaki sivil toplum çalışmalarını da desteklemelidir.

*Anayasal güvence altında olacak şekilde Kent Konseyi Yasası adı altında yeni bir yasal düzenleme yapılmalıdır. Yeni yapılacak yasal düzenleme ile Kent Konseylerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de yasa teklifi verme imkanı tanınmalıdır. Kent Konseylerinin bütçe kaynaklarının çeşitlendirilmesi, belediye ile birlikte ayrıca merkezi bütçeden nüfusa oranlı olarak pay verilmesi ve kamusal denetim ile birlikte fiilen harcama yetkisinin olmasına da yeni yasal düzenlemede yer verilmelidir. Yeni yapılacak yasal düzenlemede Kent Konseyi Genel Sekreteri Kent Konseyi Başkanının önerisi üzerine Konsey Yürütme Kurulunca belirlenmelidir. 
*Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca halen yürürlükte olan ilgili Yönetmeliğin 5. maddesinde değişiklik yapılması konusunda öneride bulunularak - Kent Konseyi olmayan yerlerde Belediye Başkanınca ilk genel kurul toplantısı çağrısının yapılacağı ve böylelikle Kent Konseyi oluşumu sağlanacağı, Kent Konseyi olan yerlerde ise Kent Konseyi Başkanlığınca seçildikleri dönem sonunda aynı Yönetmeliğin 11.maddesi çerçevesinde seçimli genel kurul çağrısında bulunulacağı hususu yorum farklılıklarını ortadan kaldıracak şekilde açıklığa kavuşturulmalıdır.

Kaynak: Bülten