Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen "Türkiye Yüzyılı'nda Türkiye'nin Göç Yönetimi Programı" kapsamında önemli açıklamalarda bulundu. Konuşmasında Türkiye’deki göçmen sayısına ve göç yönetimi politikalarına ilişkin güncel verileri paylaşan Erdoğan, ülke genelinde toplam 4 milyon 33 bin göçmenin bulunduğunu belirtti.

SAYILAR RESMEN BELLİ OLDU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’de geçici koruma kapsamında bulunan 2 milyon 768 bin kişiye ek olarak, toplamda 4 milyon 33 bin göçmenin kayıtlı olduğunu açıkladı. Ayrıca, düzensiz göçle mücadele kapsamında son iki yıl içinde 270 bin düzensiz göçmenin sınır geçişlerinin engellendiğini ifade etti.

Erdoğan, Türkiye’den Suriye’ye gönüllü dönüşlerin artış gösterdiğini belirtti. 9 Aralık 2024 tarihinden bu yana yaklaşık 200 bin kişinin Suriye’ye döndüğünü, toplam dönüş sayısının ise 931 bin 450 kişiye ulaştığını bildirdi. Suriye’deki iyileşme sürecinin devam etmesiyle birlikte, geri dönüşlerin hız kazandığı kaydedildi.

Dünya genelinde 281 milyondan fazla insanın göç ettiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin tarih boyunca göç yolları üzerinde bulunan bir ülke olduğunu ve bu konuda tecrübeye sahip olduğunu söyledi.

Erdoğan, Türkiye'nin demografik yapısının korunmasından taviz verilmeyeceğini belirterek, göç yönetimi konusunda hem güvenliği hem de insani yaklaşımı esas aldıklarını ifade etti.

Erdoğan'ın açıklamasının tamamı şu şekilde:

Göç meselesi tüm dünyanın gündemini meşgul ediyor. Milyonlarca insanlar sıkıntılar sebebi ile doğdukları toprakları terk etmek zorunda kalıyor. Dünya genelinde 281 milyondan fazla insan göç etmiş durumda. Göç konusunda hassasiyetimiz var.

İnsan olarak hepimizi derinden sarsan manzara ile karşılaşıyoruz. Ege’de, Akdeniz’de botların içerisinde botlar şişlenerek öldürülen göçmenler var. Bunlar insafsızca yapıldı. Son 10 yılda 72 binden fazla insan göç yollarında hayatlarını kaybetti. Nice insanın hayatı insan tacirlerinin kanlı ellerinde solup gitti. Savaşlar bitmedikçe göç artıyor.

Türkiye üç kıtanın kavşak noktasında yer allan bir ülke. Yakın çevremizdeki istikrarsızlıklardan doğrudan etkileniyoruz. Biz bu konunun yabancısı değiliz. Anadolu tarih boyunca göçmen noktası oldu. Güvenli liman olarak görüldü.

Kaçak göçle ve göçmen kaçakçılarıyla mücadeleyi de ihmal etmiyoruz. Son 2 yılda 270 bin düzensiz göçmenin sınırlarımızdan girişi engellendi.

Kaynak: Eskisehir.net Haber Merkezi