Eskişehir-Bilecik Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Nazan Aksaray, Türkiye'deki sağlık ortamındaki sorunları gündeme getirerek, Sağlık Bakanlığı'nın uygulamaları ve yönetmelik değişikliklerinin hekimleri mağdur ettiğini belirtti.

Dr. Aksaray açıklamarında şu ifadelere yer verdi;

"Ülkemizin sağlık ortamı adeta yangın yeri gibi. Hastalarımız randevu bulamıyor, bulabilenler 3-5 dakika muayene süresi içinde nitelikli sağlık hizmeti alamıyor, ilaç bulamıyor, hastanelerde yatak bulunamıyor, zaman zaman en temel aşılarımıza ulaşamıyoruz. Sağlık Bakanlığı ise bu sorunları çözmek yerine, hekimlerin haklarını gasp edecek, değersizleştirecek yönetmelikler çıkarmakla ve hayata geçirmekle meşgul. Biz bunun nedenini gayet iyi biliyoruz."

HAK KAYIPLARINA YOL AÇIYOR...

Aksaray, hastaların randevu almakta güçlük çektiğini, sağlık hizmetlerinin yetersiz kaldığını ve temel sağlık malzemelerine ulaşımda sıkıntılar yaşandığını vurguladı. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı'nın bu sorunlara çözüm yerine, hekimlerin haklarını gasp edecek ve mesleki bağımsızlıklarını zedeleyecek yönetmelikler çıkardığını söyledi.

2003 yılında başlatılan sağlıkta dönüşüm projesine de dikkat çeken Dr. Aksaray, bu projeyle özel hastanelerin güçlendirildiğini, kamuda ise sağlık hizmetlerinin şirket anlayışıyla yönetilmeye başlandığını ifade etti. Bu durumun, hekimleri ucuz iş gücü olarak konumlandırdığına ve hastalarla hekimler arasındaki hak kayıplarına yol açtığına dikkat çekti.

KOTA NEDENİYLE AMELİYAT YAPAMAZ HALE GELİNDİ

Dr. Aksaray, ayrıca serbest olarak muayenehane açan hekimlerin karşılaştığı zorluklara da değindi. 2022 yılında yayımlanan yönetmeliklerin, serbest çalışan hekimlerin hastalarına teşhis ve tedavi yapma haklarını hukuka aykırı bir şekilde kısıtladığını belirtti. Yapılan düzenlemelerle, yeni muayenehane açan bazı hekimlerin, hastalarını uygun hastanelere yönlendiremeyecek duruma geldiğini ve birçok cerrahın kota uygulamaları nedeniyle ameliyat yapamaz hale geldiğini söyledi.

Dr. Aksaray, bu düzenlemelerin yalnızca serbest çalışan hekimleri değil, ülkemizde "iyi ve onurlu hekimlik" yapmak isteyen tüm hekimleri mağdur ettiğini vurguladı. "Hekimlik mesleğini bağımsız bir şekilde icra edebilmek için var olan haklarımızı sonuna kadar savunacağız" diyen Dr. Aksaray, serbest çalışmak isteyen hekimlerin bu hakkı kullanabilmesinin önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini belirtti.

"HASTALARIN HEKİM SEÇME ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KORUMAYA DEVAM EDECEĞİZ"

Yönetmelikler hakkında açılan davaların, 7 ve 11 Kasım 2024 tarihlerinde Danıştay’da görüşülmeye başlandığını ve 13-14 Kasım tarihlerinde de devam edeceğini aktaran Dr. Aksaray, kararların hekimlik mesleğinin bağımsızlığı lehine olacağına ve bu yönetmeliklerin iptal edileceğine inandığını belirtti.

Son olarak, Türk Tabipleri Birliği, tabip odaları ve uzmanlık dernekleriyle birlikte, hekimlerin serbest çalışmasının önüne engel koyan bu yönetmeliklere karşı mücadelelerinin devam edeceğini duyurdu. Dr. Aksaray, "Sağlık sermayesinin insafına terk edilen hekimlerin haklarını savunmaya ve hastaların hekim seçme özgürlüğünü korumaya devam edeceğiz" dedi.

Kaynak: Bülten