Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan yaklaşık 600 bin işçiyi doğrudan ilgilendiren Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri yarın resmen başlayacak.
HASTANE, ÜNİVERSİTE, BAKANLIKLARI KAPSIYOR
İşçi ve işveren taraflarının bir araya geleceği toplantı, Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ev sahipliğinde Ankara'da düzenlenecek.
Toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında işçi tarafını Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) ve Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), işveren tarafını ise kamu işverenlerini temsilen TÜHİS temsil edecek.
Toplu iş sözleşmeleri, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Demiryolları, elektrik üretim tesisleri, üniversiteler, hastaneler ve çeşitli bakanlık birimlerinde çalışan kamu işçilerini kapsıyor.
Sürecin ilk aşamasında idari maddeler üzerinde uzlaşı sağlandığı ve taraflar arasındaki müzakerelerin teknik boyutunun büyük ölçüde tamamlandığı kaydedildi.
TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ tarafından 27 Şubat 2025 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunulan talepler kapsamında işçi kesimi, günlük brüt asgari ücretin 1.800 TL’ye yükseltilmesini, artışın ardından 2025’in ilk yarısı için yüzde 50, ikinci yarısı için yüzde 25 zam yapılmasını ve ayrıca yüzde 10 oranında refah payı uygulanmasını talep etti.
Görüşmelerin ikinci aşamasında ise işveren tarafının ilk ücret teklifini sunması bekleniyor. Toplantının 16 Nisan 2025 Çarşamba günü saat 14.00'te TÜHİS Genel Merkez binasında gerçekleştirilmesi planlanıyor.