Büyükşehir’in 2025 bütçesi 13 milyar TL Büyükşehir’in 2025 bütçesi 13 milyar TL

Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisi’nde görüşülen belediyenin 2025 yılı tahmini bütçesini eleştiren AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Sivri, bütçede yatırıma kaynak ayrılmadığını savundu. Bütçeyi öngörüsüz bulduklarını söyleyen Sivri, “Kaynak yaratma adına bir gayret ve çabada yoktur. Bütçelemede dikkat edilmesi gereken tutarlılık, gerçekçi ve samimiyet kurallarının bu bütçede var olduğuna inanmıyoruz” dedi. 

Kriz nedeniyle bazı yatırımlar ertelendi 

Eskişehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, AK Partililerin bütçe eleştirilerine yanıt verdi. Ülkedeki ekonomik kriz nedeniyle bazı faaliyet ve yatırımları ilerleyen yıllara ertelediklerini belirten Ünlüce, “Ekonomik kriz ve tasarruf tedbirleri nedeniyle gerçekçi bir bütçe hazırladık. Enflasyonist koşullarda bir bütçeyi yüzde 80’lerin üzerinde tutturmak çok büyük bir başarıdır. Evinizin ya da mutfağınızın bütçesini tutturabiliyor musunuz? Bu kadar büyük bütçelerin yüzde 80’lerin üzerinde tutturmak ve gerçekleştirmek büyük bir meseledir” dedi.  

Konser veren belediyelere teşekkür  

Belediye konser ve etkinliklerine yönelik eleştirilere de sert çıkan Ünlüce, “Lütfen artık eleştirmeyin. Son yıllarda bu alanda bütçeleri azalttık. Ancak bu toplumun bir ilacı varsa o da sanat ve kültürel faaliyetlerdir. Sizden, ‘son yıllarda neden azalttınız, daha çok yapın’ demenizi beklerdim. Doğru eleştiri bu olurdu. Üç belediye ve kırsaldaki diğer ilçelerimizle birlikte stres altında olan ve ekonomik olarak dar boğazda yaşayan halkımızı rahatlatmak ve moral vermek için bu etkinlikleri daha fazla yapalım.  Belediyecilik sadece yol, kaldırım ve park yapmak anlamına gelmiyor. İnsanların manevi olarak doygunluğa ulaştırmakta çok önemli bir hizmettir. Belediyelerin de görevidir. Belediyelerin bütçelerini zorlayarak bu etkinlikleri yapan belediyelerimizi tebrik ediyorum. Türkiye’de aynı şekilde…” ifadelerini kullandı.  
24 daire değil, 60 daire…

Ünlüce, belediyeyi kentsel dönüşüm yapmamakla suçlayan AK Partililere, şu yanıtı verdi: “Kentsel dönüşüm görevinden kaçamazsınız. Kentsel dönüşüm görevi bakanlığın. Kentsel dönüşümle ilgili yasa var. Lütfen açın ve okuyun. Yasada bütün görevi bakanlığa veriyor. Bizim kabahatimiz herhalde görevden kaçmamak. Kazım başkan (Kazım Kurt) Küçük Sanayi Sitesi’nde, Ahmet başkanda (Ahmet Ataç) BAKSAN’da, biz de Gündoğdu ve Porsuk’ta hep sorumluluk almaya çalışıyoruz.  Neden? Çünkü biz ayrı görmüyoruz. Bakanlığın görevi olabilir ama bizde ‘işin ucundan tutalım, biz de yapmaya çalışalım’ diyoruz. Küçük Sanayi Sitesi, Odunpazarı Belediyesi’ne verilmedi. Bakanlık, kendisi afet riskli alan ilan etti. Yapmadı… Gündoğdu verilmedi, bakanlık ‘kendim yapacağım’ dedi. Hiçbir şey yapmadı. Gündoğdu’nun bir kısmını, ‘biz yapalım’ dedik. Oraya girdik. Neden ’24 daire’ deniliyor anlamış değilim. En son 60 dairenin kurasını çektik. Devamı da geliyor. Seçimden bu yana bir 24 gidiyor. İlk yaptığımız etap 60 konuttur, beş ya da altı tane ticari yapı var. Onların da kuralarını çektik.  Bu dönemde de Gündoğdu1 -2 ile ilgili üzerimize düşeni yapacağız.  Asıl sorun kent merkezinde 99’dan önce yapılan, bitişik nizam sekiz katlı binalarda. Bir an önce bununla ilgili harekete geçilmesi lazım. Bize görev düşerse, görevden kaçmayız. Rezerv alanları korusunlar. Rezerv alanları TOKİ’ye verip, gecekondu önleme bölgesi ilan edip, başka amaçlarla konuta açarlarsa bu iş yürümez. Dönüşümün yürümesinin ön koşulu rezerv alanının olmasıdır.”

Kaynak: Ayşe Kaytan Uçak