Beyin, Sinir, Omurga ve Omurilik Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Mahmut Akyüz, boyun fıtığı hakkında açıklamalarda bulundu. Boyun fıtığı, bel ve kollarda ağrı, denge kaybı ve kolda uyuşma gibi şikayetlerle kendini gösterebilir ve bu durum hareket kabiliyetini kısıtlayarak yaşam kalitesini etkileyebilir. Boyun fıtığına genellikle yanlış duruş, trafik kazaları gibi travmalar yol açarken, ofis çalışanları gibi uzun süre sabit pozisyonda çalışan kişilerde bu hastalık daha sık görülmektedir. Prof. Dr. Akyüz, boyun fıtığının sebepleri ve tedavi yöntemleri üzerine önemli bilgiler paylaştı.
Hastalığın belirtilerini açıkladı
Prof. Dr. Mahmut Akyüz, boyun omurları arasındaki kıkırdağın yerinden kayarak omurilik kanalına doğru çıkmasının, kola giden sinirler ve omuriliğe baskı yaparak çeşitli sorunlara yol açtığını ifade ederek, "Kişiyi oldukça zorlayan bu rahatsızlık, en fazla koldan vuran uyuşmayla kendini göstermektedir. Ensede yaşanan ağrı, boyun hareketlerinde kısıtlılık, yürürken yaşanan dengesizlikler, kas ve ellerde kas gücünün azalması ise hastalığın diğer belirtilerindendir" dedi.
"Uzun süreli veya kalıcı olur"
Boyunda kaslarla ilgili stres kaynaklı kas spazmları boyun ağrılarının yüzde 70’ini oluşturduğunu ve uzun vadede boyunda fıtık, boyun kemiklerinde kayma ve kireçlenmeye bağlı omurga kanalından daralmalara neden olacağına işaret den Akyüz, "Bu durum; kol ve ellerde kuvvet kaybı, uyuşukluk ve yürüme zorluğuna neden olabilir. Eğer sadece tek bir sinir etkilenmiş ise kolda, el ve parmaklara kadar vuran ağrı, sızlama, karıncalanma; eğer ciddi bir bası söz konusuyla kol ve ellerde kuvvet kaybı meydana gelir. Omurilik sıkışması durumundaysa bu şikayetlere ek olarak; ayaklarda karıncalanma, yanma, uyuşma, yürüme zorluğu idrar ve büyük abdesti kaçırma gibi şikayetler ortaya çıkar. Burada oluşan hasar, nadiren vücut tarafından onarılabilir ama genellikle uzun süreli veya kalıcı olur" ifadelerine yer verdi.
Tedavi seçenekleri var
Boyun fıtığı teşhisi konmuş hastaların yaklaşık yüzde 85’i genellikle çok iyi bir fizik tedavi ve boyunluk kullanımı sayesinde tedavi olabildiğini kaydeden Akyüz, "Bu tedaviler yetersiz kaldığında cerrahi yönteme başvurulur. Günümüzde modern teknolojilerle gerçekleştirilen ameliyatlar sayesinde hastalar kısa sürede sağlığına kavuşabilmektedir. Boyun fıtıklarında öncelikle, ilaç tedavileri, istirahat, fizik tedavi, kilo düzenlemesi, egzersiz planlaması ve yaşam tarzının değiştirilmesi gibi tedavi seçenekleri vardır" dedi.
Hasta 15 günde normal yaşantıya dönebilir
Hastaların 90 dakika sürren ameliyat sonrası 15 günde normal yaşantısına aynı şekilde devam edebildiğini söyleyen Akyüz, "Boyun fıtığı ameliyatında, bu bölgenin ön kısmındaki iki kemik arasında kalan kıkırdağın tamamı ve sinire baskı yapan parça çıkartılır. Aradaki yüksekliği koruması için de bir destek materyali konulur. Böylece hastalığın aynı yerden ikinciye tekrar etme ihtimali ortadan kaldırılmaktadır. Buraya yerleştirilen destek materyali, vücuda uyumluluğu kanıtlanmış ve ömür boyu vücutta kalmaya dayanıklı bir maddedir. Yaklaşık 90 dakika süren ameliyat sonrasında hasta normal yaşantısına 15 gün sonra rahatlıkla dönebilmektedir" ifadelerine yer verdi.
"Vücuda uyumu son derece uygun bir yöntemdir"
Akyüz, sözlerini şu ifadelerle devam ettirdi: "Yapay boyun diski; genç ve uygun hastalarda boyun hareketlerinin ve esnekliğinin korunması açışından tercih edilen bir yöntemdir. Uygulanması kolay ve vücuda uyumu son derece uygun bir yöntemdir. İşlem mikrodiskektomi işlemi sonrası 10-15 dk içinde tamamlanır. Yaklaşık 3 aylık süreç içinde vücuda tam olarak adapte olur. Özellikle üst seviye boyun fıtıklarında hareketin korunması açısından tercih edilebilir. Cerrahi tedavilerde başarı uygun hastaya, uygun zamanda ve doğru girişimin yapılması ile doğru orantılıdır. Son çare olarak cerrahi tedaviye gitmek veya son aşamaya gelinceye kadar beklemek mikrocerrahinin etkinliğini düşürmektedir. Ameliyat sonrası yapılan egzersizler ameliyat sonucunu desteklemektedir. Cerrahi tedavinin yanı sıra, kilo azaltılması, düzenli yapılan egzersiz programları, yaşantının yeniden düzenlenmesi, fizik tedavi iyileşme sürecini hızlandırmaktadır."
Akyüz, boyun sağlığı için günlük yaşamda dikkat edilmesi gerekenleri ise şu şekilde sıraladı: "Masa başında çalışırken uzun süre boynunuzu eğik tutmayın, bilgisayarınızı göz seviyenizde olacak şekilde konumlandırın ve klavyenizin yüksekliğini iyi ayarlayın, yürürken dik olmaya özen gösterin, boyun kaslarını güçlendirici egzersizler yapın ve haftada 3 gün 1’er saat yüzmeye çalışın."