Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi verilerine göre, bölgede son iki günde 1.3 ile 4.8 büyüklüğünde değişen toplam 45 deprem meydana geldi. Dün kaydedilen 27 sarsıntının ardından, bugün saat 15.55’e kadar 18 yeni deprem daha oluştu.
İKİ BÖLGE DAHA AKTİF
Prof. Dr. Ercan, Ege Denizi’ndeki depremleri değerlendirirken, bölgedeki hareketliliğin deniz içindeki volkanik aktiviteyle bağlantılı olabileceğini vurguladı. Magmanın, yaklaşık 45 kilometre derinlikten, 1200 santigrat derece sıcaklıkla yüzeye doğru hareket ettiğini belirten Ercan, basıncı artırarak depremleri tetiklediğini ifade etti.
Bölgedeki basıncın artması halinde, volkanik bir patlama yaşanabileceğini aktaran Ercan, bunun 5 ila 7 büyüklüğünde depremlerle birlikte süpürtü dalgalarına (tsunami) yol açabileceğini dile getirdi. Bu tür bir patlamanın, Ege'deki adaları, Girit’i, Yunanistan ve Türkiye kıyılarını etkileyebileceğini söyledi.
Süpürtü dalgalarının Türkiye kıyılarına kadar ulaşabileceğini belirten Ercan, tarihsel kayıtların da benzer olayları doğruladığını ifade etti. Geçmişte bu bölgede meydana gelen 7.7 büyüklüğündeki depremlerin büyük tsunami dalgalarına neden olduğunu ve on binlerce insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Santorini ve çevresindeki deniz altı yanardağlarının Afrika kıtasının Ege’nin altına dalması sonucu oluştuğunu aktaran Ercan, bu dalmanın yaklaşık 700 kilometreye kadar ulaştığını söyledi. Afrika levhasının bu hareketiyle eriyen kayaların, bölgede volkanik aktiviteyi artırdığına dikkat çekti.
Santorini Yanardağı’na ek olarak, Bozburun ve Sina Adası yakınlarında keşfedilen deniz içi yanardağın da aktif durumda olduğunu vurgulayan Ercan, Ege’nin güneyinde benzer bir süreç yaşandığını belirtti.
Bölgedeki yanardağların patlamaya yakın bir bilimsel görüntü sunduğunu ifade eden Ercan, kabuk direncinin kırılması halinde magma yüzeye çıkarak büyük bir patlamaya neden olabilir dedi. Bu süreçte lav akıntıları, taş püskürmesi ve aylarca sürebilecek volkanik hareketlilik yaşanabileceğini ekledi.