Tarım ve Orman Bakanlığı'nın son dönemde yaptığı listeler, gıda sahtekarlarının vatandaşlara sundukları konusunda çarpıcı gerçekleri ortaya koyuyor.

Et, yoğurt, sıvı yağ, peynir, süt, bal, zeytinyağı gibi temel gıda maddelerinde yapılan taklit ve tağşiş, insan sağlığını hiçe sayan bir tehdit oluşturuyor.

Son dönemde yayınlanan listeler arasında en dikkat çeken ürünler arasında,  köftede soya, yoğurtta nişasta, sumakta gıdada kullanılmayan izin verilmeyen boya tespiti oldu. Bazı marketlerde satılan sahte ürünleri vatandaşlar nasıl ayırt edecek? İşte detaylar...

Gıda sahtekarlarının yakalamak için çalışmalar devam ederken, Gıda Mühendisi ve Denetim Uzmanı Nurten Sırma Milliyet Gazetesi'ne açıklamalarda bulundu.

Sırma, gıdada sahtecilikle mücadelenin detaylarını şu sözlerle açıkladı: 

“Bakanlık artık gıdada sahtecilik yapanları iki listede yayınlıyor. Bunlardan biri sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar listesi, bir diğeri de gıdada taklit ve tağşiş yapanlar. 109 tane sağlığı tehlikeye düşüren firma açıklandı. 703 tane de gıdada taklit ve tağşiş yapanlar açıklandı.  Sağlığı tehlikeye düşüren gıda ürünlerinde sumak var. İçinde gıdada kullanılmaya izin verilmeyen boya tespit edildi.

Gıda sektörüne ait boya ayrıdır, gıda sektörüne aittir. Fazla kullanıldığında neler olduğunu kestirebilirsiniz. Ancak gıdada kullanılmayan boya varsa burada kontrolden çıkmış üretim görüyoruz. İnsan tükettiği zaman boyanın toksik maddeleri ile ilgili sağlık sorunu yaşanacağı ortada. Bununla ilgili pek çok çalışma da yapıldı.

Çalışmada yabancı boya maddelerindeki toksik madde nedeniyle uzun vadede organ hasarı, toksik maddeden dolayı akut ve kronik sağlık problemleri yaşanıyor."

sdf_Zeytinyağı_fiyatları_uçtu_gidiyor_Gelen_zamlar_Eskişehir'i_de_etkiledi

SAHTE AYÇİÇEK YAĞINA DİKKAT

"Bitkisel karışım sıvı yağda boya tespit edildi. Ayçiçek yağının litresi 90 lira, firma bunun içerisine gıdada kullanımının yasak olduğu yeşil boyayı ilave ederek bunu zeytinyağı diye satıyor. Zeytinyağının litresi 350 TL. Yani 90 liralık ayçiçek yağını 350 TL’ye satıyorlar. Tonajlı sattığı için firmaya yüksek kar marjı kalıyor. Bu da niyeti bozan firmalara karanlık ve cazip bir saha açıyor. Tavuk sosu harcında gıdada kullanılmasına izin verilmeyen boya kullanmışlar."

Gıda Mühendisi ve Denetim Uzmanı Nurten Sırma, vatandaşların karmaşık gıda etiketleri ve üretim süreçleri karşısında sahte ürünleri tespit etmekte zorlandıklarını ve bilinçlendirilmeleri gerektiğini açıkladı. Sırma, "Bazen sahte vakıf, kooperatif adıyla faaliyet gösteren, işini doğru yapan vakıfların adını kullanan sahte firmalar da sahada oluyor. Bunu ayırt etmek için vatandaş şunu yapabilir: Ürünü aldıktan sonra kayıt numarası kontrol edilmelidir. Arama motoruna gıda güvenliği bilgi sistemi diye yazılırsa Bakanlığın aktif ettiği bir site açılıyor. Siteden ürünün üzerinde yer alan işletme kayıt numarasını kontrol etsinler." dedi.

Kaynak: Milliyet