Bir eylül ayı daha sonbaharın başlangıcını haber verdi ve alışıldık şekilde de herkes hüzünden, depresyondan bahseder oldu. Oysa Akadca “hasat festivali” ve bu festivalin yapıldığı ayı tanımlayan “elūlu/elūnu” kelimesinden türemiş olduğu bilinen Eylül hakkında Eğitimci ve Siyaset Adamı Avram Galanti Bodrumlu (04 Ocak 1873, Bodrum-Muğla - 08 Ağustos 1961, İstanbul)’nun yazdıkları tam aksi yöndedir. Yazar, “Türklük İncelemeleri” kitabında eylülün Akadlıların altıncı ayı olduğunu ve “sevinçten haykırmak” anlamına geldiğini savunmuştur. Kişisel olarak benim de en sevdiğim aylardandır eylül. Çünkü ağustos sıcağından bunaldıktan sonra ılık bir esintinin rahatlığını vermesinin ötesinde “Dünya Barış Günü”nü kutladığımız aydır.
Sovyetler Birliği ve Varşova Paktı üyesi ülkeler, barış içinde bir dünya isteğini hatırlatmak amacıyla Almanya’nın 1939 yılında Polonya’yı işgal ederek İkinci Dünya Savaşı’nı başlattığı tarih olan 01 Eylül’ü “Dünya Barış Günü” olarak ilan edip kutlamıştır. Daha sonra Birleşmiş Milletler (BM), 30 Kasım 1981 tarihinde aldığı kararla, üye ülkelerin barış etkinlikleriyle barışı teşvik etmeleri ve dünyada barış ortamını geliştirmeleri için Eylül ayının üçüncü salı gününü "Uluslararası Barış Günü" olarak ilan etmiştir. Ancak bu karar sonradan BM’in 07 Eylül 2001 tarihindeki oturumunda “21 Eylül” olarak değiştirilmiştir.
Uluslararası Barış Günü’nde, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Daimî Misyon Temsilcileri ve BM Sekreterliği yetkililerinin huzurunda Dünya Barışı için dua etmek üzere “Barış Çanı” çalınır. Bu çan, 1954 yılında Birleşmiş Milletler Japonya Birliği tarafından bağışlanmıştır. 116 kiloluk çan, üye devletlerin temsilcileri, papa ve barış çanı fikrini destekleyen çocuklar da dâhil olmak üzere 60’dan fazla farklı ulustan insan tarafından bağışlanan madeni para ve madalyalardan yapılmıştır. Çan kulesi, Buda'nın doğduğu yeri simgeleyen Hanamido (çiçeklerle süslenmiş küçük bir tapınak) model alınarak yapılmıştır. Çanı, ilkbaharın ilk günü ve 21 Eylül’de Uluslararası Barış Günü'nü kutlamak için yılda iki kez çalmak gelenek haline gelmiştir. Verdiği mesaj, tüm insanlığa yöneliktir: “Barış değerlidir. Barışı istemek yetmez onu sağlamak uzun ve zor bir çalışmayı gerektirir.” BM’nin her yıl belirlediği Uluslararası Barış Günü teması, 2022 yılı için “Irkçılığa son verin ve barışı inşa edin.” olarak kararlaştırılmıştır.
Bizim ülkemizde de 21 Eylül günü paralel bir uygulama tekrarlanarak Ankara’nın Botanik bahçesindeki “Barış Çanı” çalınmaktadır. Keşke şehrimize de böyle bir çanı kazandırsak ve biz de bu güzel geleneğe katılsak. “Eskisehir.Net”in öncülüğünde Büyük Park’a böyle bir çanı kazandırma önerimi, değerli okurlara iletmek isterim. Güzelliğiyle pek çok sanatçıya esin kaynağı olarak sayısız müzik eseri ve resme konu olan Eylül ayınızın barış içinde, sağlıkla, mutlulukla ve üretkenlikle geçmesini diliyorum.