Ülkemizin temel geçim kaynaklarından biri olan hayvancılık sektörü, özellikle süt üreticileri için giderek daha büyük ekonomik zorluklarla karşı karşıya kalıyor. Çifteler Belediye Başkanı Zehra Konakcı, ilçede süt üretiminin ciddi oranda azaldığını belirterek yetkililere çağrıda bulundu.

Başkan Konakcı, Çifteler ve çevresindeki süt üreticilerinin artan maliyetler nedeniyle üretimi bırakmak zorunda kaldığını ifade etti.

"Üreticinin bu hali ne olacak?"

Zehra Konakcı yaptığı açıklamalarda şu ifadelere yer verdi:

"Ülkemizi ekonomik anlamda ayakta tutan önemli iş kollarından biri de kesinlikle hayvancılık. Hayvancılık faaliyetleri birçok yurttaşımızın birincil geçim kapısı. Ancak günden güne üreticilerin dayanacak gücü kalmadığını görüyoruz. Özellikle süt üreticileri ekonomik anlamda oldukça zorlanıyorlar.

Güzel ilçemiz Çifteler hem canlı hayvan ticareti hem de süt üretimi açısından oldukça önemli bir misyona sahipti. Fakat bugün görüyoruz ki Çifteler ve civar ilçelerde sütçülük faaliyetleri oldukça azalmış durumda. Bunun nedenleri ne diye sorarsanız mevcut iktidarın başarısız politikaları demek hiç yanlış olmaz.

Süt üreticilerine konuyu sorduğunuzda ilk olarak üretim maliyetlerinin çok arttığını size söyleyeceklerdir. Süt üretiminde girdi maliyetlerinin artması üreticinin süt üretmekten vazgeçmesine neden oluyor. Bu da süt üreticisi sayısının günden güne azalmasına sebebiyet veriyor. Bir de bunun üzerine toptan süt fiyatlarının düşük kalması üreticinin belini büküyor. Üretici bu mengene içinde hayatta kalma, üretim yapma savaşı veriyor.

Gelelim yerel toptancılara...

Yerel süt toptancıları da başarısız politikalardan büyük zarar gören gruplar arasında yer alıyor.

Süt üretiminde yaşanan düşüş nedeniyle toptancılar günlük süt toplayarak büyük işletmelere süt ulaştıramıyor. Çünkü büyük işletmeler toptancılara belli bir tonaj şartı koyuyor. Yani, günde şu kadar ton süt getirmezseniz almayız diyorlar. Yerel toptancı da bölgeden o miktarlarda sütü 3-4 günde ancak topluyor. Hal böyle olunca o sütün soğuk hava depolarında bir süre depolanması gerekiyor. Bu da toptancıya ek maliyet getiriyor. Toptancı sütü işletmelere satarken zarar eder noktaya geliyor. Ya da soğuk havaya koyulmayan sütler bozuluyor. O zaman da toptancı bu işten iyice zarar ediyor.

Üretim çarkında üretici ve yerel toptancı bu denli zor durumda olunca bizim sofralarımıza gelen sütün fiyatı günden güne artıyor. Üretici üretmeyi bırakıyor, toptancı toptancılığı...

Şu anda ilçemizde süt toplayan ve işletmelere satan bir toptancı kalmamış durumda. Bu durumun başka illerde, civar bazı ilçelerde de böyle olduğunu duyuyoruz.

Buradan yetkililere sormak istiyorum. Üreticinin bu hali ne olacak? Süt üreticisi üretime bu şartlar altında nasıl devam edecek? Basiretsiz üretim politikaları ivedilikle değiştirilmelidir. Biz Çifteler Belediyesi olarak her zaman üreticiden yana tavrımızı devam ettireceğiz. Sermayeye ezdirilen tüm hemşerilerimizin yanındayız. Bu konunun da yakından takipçisi olmayı sürdüreceğimizi ifade etmek istiyorum."

Kaynak: Bülten