CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi’nin depreme dayanıklı hale getirilmesi ve halkın güvenliğinin sağlanması için alınacak önlemleri Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na sordu. Arslan, hastanenin depreme dirençli olup olmadığına yönelik uzun süredir devam eden tartışmaları TBMM gündemine taşıdı.

Arslan, 1976 yılında temeli atılan ve 1993 yılında hizmete giren hastane binasının, eski yapısı nedeniyle depreme dayanıklılığı konusunda endişelere yol açtığını belirtti. 2023 yılına ait bina testleri sonucu, binada güçlendirme yapılması gerektiği raporunun ortaya çıktığını aktaran Arslan, aynı şekilde hastane başhekimliğinin de güçlendirme gerekliliği konusunda açıklamalar yaptığını ifade etti.

Arslan, 2025 yılı yatırım programında hastane için ayrılan ödeneğin yalnızca yüzde 10’u kadarının olduğunu, güçlendirme yerine yeni bir bina yapılmasının daha uygun olacağını belirten açıklamaların da olduğunu dile getirdi. Ayrıca, 2024-2027 yılları arasındaki proje için toplamda 400.5 milyon TL bütçe ayrıldığını ancak 2025 yılı için ödeneğin sadece 40 milyon TL olduğunu vurguladı.

CHP Eskişehir Milletvekili İbrahim Arslan’ın Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu’na yanıtlaması için yönelttiği beş soru ise şu şekilde:

-ESOGÜ Hastanesi klinikler binasının yapılan test ve analizler sonucunda hazırlanan rapora göre binanın depreme dayanıklılığı hususundaki teknik durumu nedir?

-2025 yılı yatırım programından anlaşılacağı üzere söz konusu binanın güçlendirilmesi için 40 milyon TL ödenek ayrıldığı ancak ayrılan ödeneğin, proje toplam tutarının yüzde 10’u seviyesinde olduğu, bunun sonucunda da hazırlanan raporlar ışığında 2023 yılından bu yana ivedilikle yapılması gereken güçlendirmenin 2025 yılında da tamamlanamayacağı ortaya çıkmaktadır. Günlük 4-5 bin kişilik bir sirkülasyonun yaşandığı hastane binasında gerek hasta ve yakınlarının gerekse hastane personelinin can güvenliği ve çalışma huzurunun sağlanması hususunda ne gibi önlemler düşünülmektedir?

-Sadece ilimizle sınırla kalmayıp çevre illerden gelen hastalara da hizmet veren, olası bir deprem ve diğer afetlerde kesintisiz sağlık hizmeti sağlaması gereken ESOGÜ Hastanesi Klinikler binasının kendi binasının depreme dayanıksız olması, güçlendirmesinin dahi yıllarca sürecek olması hakkında ne düşünmektesiniz? Güçlendirmenin hızla tamamlanarak bitirilmesi için ödeneğin tamamının 2025 yılı içinde aktarılması için bir girişiminiz olacak mıdır?  

-Üniversite rektörü ve hastane başhekimi tarafından; güçlendirmenin zor olacağı, uzun zamana yayılacağı ve sağlık hizmetlerinin aksayacağı gerekçeleriyle güçlendirme yerine yeni bir hastane binasının yapılmasının daha akılcı ve doğru olacağı, bu kapsamda da ilgili bakanlık ve kurumlar nezdinde girişim yapıldığı açıklanmıştır. Ancak 2025 yılı Yatırım programında yeni hastane yapımına dair herhangi bir yatırım projesine rastlanılmamıştır. Bakanlığınızın 2025 yılında ESOGÜ kampüsü içerisinde yeni hastane binası yapımı için herhangi bir karar, proje ve ödenek aktarımı sağlanacak mıdır?

-Güçlendirme için yatırım programında toplam proje tutarının yüzde 10’u kadar ödenek ayrılması nedeniyle güçlendirmenin uzun yıllara yayılacağı, diğer yandan ise yeni hastane binası yapımı için 2025 yılı yatırım programında herhangi bir yatırım ve ödeneğe yer verilmediği gerçeği karşısında, ortaya çıkacak herhangi bir olumsuzlukta yaşanması muhtemel can ve mal kayıplarının insani, vicdani ve siyasi sorumlulukları hakkında düşünceniz nedir? Bu endişelerin ortadan kaldırılması, olası can ve mal kayıplarının yaşanmaması için hangi tedbirler alınmakta ve/veya alınması düşünülmektedir?”

Kaynak: Bülten