CHP Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde yaşanan önemli değişiklikler, fakülteye ait gayrimenkullerin satışa sunulması ve üniversitenin mali yapısındaki endişe verici gelişmeler üzerine TBMM'ye Meclis Araştırma önergesi sundu.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'in yanıtlaması istemiyle yazılı soru önergesi de hazırlayan Süllü, “Türkiye’nin ve Eskişehir’in göz bebeği Açıköğretim Fakültesi adım adım tasfiye mi edilmektedir? Açıköğretim Fakültesi’nin Ankara’ya taşınacağı ve gayrimenkullerinin satışa çıkarılacağı iddiaları doğru mudur?” diye sordu.

Açıköğretim Fakültesinin dünyanın örnek model aldığı ve ülkemizin en önemli eğitim kurumlarından biri olduğunu ifade eden Süllü, “Siyasi saiklerle atanan rektörler, atadığı liyakatsiz rektör yardımcıları ve dekanlarla, üniversitedeki akademik çalışma ortamını bozmuştur. Üniversitenin değerlendirme sıralarında hızla düşmesine yol açan rektör atamalarının sonucunda özellikle Açıköğretim sisteminde kadrolaşmalar çoğalmış, üniversitenin öğrencilerden daha kaliteli hizmet sunmak için aldığı öğretim giderleri farklı kaynaklara aktarılmış (2014 yılında Türk Dünyası Vakfı), siyasi saiklerde atanan rektörler nedeni açıklanmadan görevden alınmıştır. Son dönemde ise bir oldubitti ile Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Sisteminde yer alan Açıöğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin akademik ve idari yapısında köklü değişikliklerin yapılması endişeleri artırmıştır” ifadelerine yer verdi. 

"Çöküşe sürüklendiği iddialarına yanıt verilmesi gerekiyor"

Açıköğretim Fakültesi'ndeki tüm anabilim dallarının kapatıldığını belirten Süllü, Fakültede görevli olan Uygulamalı İletişim ve Uzaktan Eğitim alanında doçentlik ve doktora eğitimini tamamlayan 27 öğretim üyesi dışında, yaklaşık 180 öğretim üyesi ve öğretim görevlisinin gerekçe gösterilmeksizin ve görüşleri alınmadan, diğer fakültelere ve meslek yüksekokullarına kadrolarıyla birlikte gönderildiğini ifade eden Süllü, "Açıköğretim Fakültesi Sinema ve Televizyon bölümünde mezun ve sinema ve televizyon alanında doktora eğitimini tamamlamış ve Sinema ve Televizyon alanından doçent olmuş öğretim üyelerinin kadroları  İletişim Bilimleri Fakültesine aktarılmıştır. Daha sonraki süreçte de 29 Ocak 2025 tarihinde Üniversite Senatosunun aldığı karara göre İktisat ve İşletme Fakültesindeki 10 lisans programı Açıköğretim Fakültesine aktarılmış, gelecek öğretim yılından itibaren yeni öğrenci alımı durdurulmuş, İktisat ve İşletme Fakülteleri pasif duruma düşürülmüş, bu fakültelerdeki öğretim üyelerinin kadroları da yine üniversitenin içindeki diğer Fakülte ve yüksekokullara aktarılmasına, Açıköğretretim Fakültesinin bünyesindeki 11 programında gerekçesiz bir şekilde kapatılmasına karar verilmiştir” dedi. Açıköğretim sisteminin Türkiye’nin her şehrinde en az bir bürosunun kapatılmasına, çalışanların temmuz ayına kadar istedikleri kuruma gidebilecekleri ve gitmeyenlerin de Eskişehir’e getirileceğinin söylendiğini ifade eden Süllü, “Siyasi saiklerle atanan liyakatsiz yöneticiler eliyle bilinçli bir şekilde zayıflatıldığı ve çöküşe sürüklendiği iddialarına yanıt verilmesi gerekiyor” dedi.

"Ciddi endişelere yol açmaktadır"

Açıköğretim Fakültesi'nin 2014 yılına kadar 1 milyon 440 bin öğrencisi, 1,5 milyar dolar nakit rezervi ve yıllık 500 milyon dolarlık geliriyle Türkiye'nin en köklü eğitim kurumlarından biri olduğuna dikkat çeken Süllü, “Açıköğretim Fakültesi’nde görev yapan 180’e yakın öğretim üyesinin büyük çoğunluğunun farklı fakültelere aktarılması, birçok bölümün kapatılması ve üniversitenin mali sıkıntı gerekçesiyle Türkiye genelindeki 90’dan fazla binasını satışa çıkarmaya hazırlanması, yıllardır açık öğretim hizmetlerine verdikleri katkılar nedeniyle üniversite öğretim üyelerine verilen döner sermaye gelirlerinin yaklaşık 5 yıldır para yok bahanesiyle verilmemesi Açıköğretim Fakültesi’nin sistemli bir şekilde tasfiye edilmekte olduğu yönünde ciddi endişelere yol açmaktadır” ifadelerine yer verdi. 

"Eskişehir halkının bu konuyu yakından takip etmesi gerekiyor"

Yaşanan sorunların detaylıca araştırılması ve Açıköğretim Fakültesi'nin geleceğinin korunması için TBMM'ye Meclis Araştırma önergesi sunduğunu belirten Süllü, “Ayrıca, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e, Açıköğretim Fakültesi'ndeki akademik kadro tasfiyesi, binaların satışa çıkarılması, akademik programların kapatılması gibi konuların açığa kavuşturulması için yazılı soru önergesi ile birlikte Meclis araştırma önergesi verdim. Eskişehir halkı ve eğitim camiasının bu konuyu yakından takip etmesi gerekiyor.” diye konuştu.

Anadolu Üniversitesi'nin ve Açıköğretim Fakültesi'nin Eskişehir ve Türkiye için büyük değer taşıdığını vurgulayan Süllü, “Bu kurumların bilinçli bir şekilde çökertilmesine izin vermeyeceğiz. Dünyanın örnek aldığı Açıköğretim Fakültesi'ne sahip çıkıyoruz. Eskişehir halkıyla, akademisyenlerle ve öğrencilerle birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

Kaynak: Bülten