Mehmet Turan Ayrancı, üniversitelerde çalışan memurların, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi olduklarını belirterek, üniversitelerin kendine özgü yapıları nedeniyle bu personellerin 657 sayılı Kanun'un sunduğu haklardan mahrum kaldıklarını vurguladı. Özellikle, yer değiştirme, tayin ve nakil işlemlerinin üniversitelerde uygulanamaması büyük bir sorun teşkil ediyor. Üniversitelerin yalnızca bulundukları illerdeki bağlı birimleriyle faaliyet göstermesi nedeniyle, üniversite personelinin özür durumu, sağlık durumu veya eş durumu gibi gerekçelerle tayin talepleri karşılanamamaktadır.

Üniversite personelinin yer değiştirmesi için geçerli tek hukuki düzenleme "kurumlar arası nakil" olarak görülmektedir. Ancak kurumlar arası nakil talep eden personel, öncelikle nakil talep ettiği yeni kurumu bularak, sonrasında mevcut üniversitesinden muvafakat almak zorundadır. Bu muvafakatın her zaman verilmediğini belirten Ayrancı, pek çok memurun mağdur olduğunu ve bu durumun aile bütünlüğünün bozulmasına, sağlık sorunlarının artmasına, personelin çalışma performansının düşmesine ve psikolojik baskılara yol açtığını ifade etti.

Yargıya başvurarak mağduriyetlerini gidermeye çalışan üyelerin olduğunu belirten Ayrancı, ancak yargı yolunun yalnızca kısıtlı çözümler sunduğuna dikkat çekti. Bu sorunların köklü bir şekilde çözülmesi için, üniversitelerde görev yapan personelin karşılıklı yer değiştirme (becayiş) hakkının da kapsayan bir yönetmeliğin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) koordinatörlüğünde ivedilikle çıkarılması gerektiğini belirtti. Ayrancı, artık bu sorunun rektörlerin inisiyatifine bırakılmayacak kadar kronikleştiğini vurguladı.

Mehmet Turan Ayrancı, "Üniversiteler arası tayin ve nakil sorunları sadece akademik personel için değil, idari personel için de büyük bir sorun teşkil etmektedir. Bu sorunun çözülmesi için bir kanuni düzenlemenin hayati öneme sahip olduğu açıktır. Bu konuda hükümetin ve YÖK'ün bir an önce somut adımlar atması gerekmektedir" dedi.

Kaynak: Bülten