Avrupa Birliği - Türkiye Mali İş Birliği çerçevesinde, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen IPA-II Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında hayata geçirilen “İleri Prototip İstasyonu Projesi”nin sektörel konferansı ve kapanış etkinliği düzenlendi.
30 Ocak 2025 Perşembe günü Eskişehir Teknik Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Konferans Salonu’nda gerçekleşen programa, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Adnan Özcan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yunus Özdemir, ESTÜ Prototip Merkezi (PROMER) Yöneticisi Prof. Dr. Tahir Hikmet Karakoç ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Proje Yönetimi Daire Başkanı Ahmet Alperen Sağkaya’nın yanı sıra, sektör temsilcileri ve akademisyenler katılım sağladı.
"Gurur ve memnuniyet taşıyoruz"
ESTÜ Prototip Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Tahir Hikmet Karakoç, açılış konuşmasında projenin Avrupa Birliği ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteklenen önemli bir girişim olduğunu vurgulayarak sözlerine başladı. "İleri Prototip İstasyonu Projesi, prototip ve malzeme istasyonları gibi alanların kurulması esasına dayalı olarak işleyen bir proje. Bu istasyonlar sayesinde sadece Eskişehir bölgesinde değil, Bursa ve Bilecik bölgesinde yer alan araştırma merkezlerinin prototipleme ihtiyaçlarını da karşılayabilecek projeler, çözümler ve danışmanlık hizmetleri verilmektedir. Eskişehir ve Türkiye sanayine çok nitelikli bir prototipleme merkezinin kazandırıldığı bu önemli projeyi hayata geçirmiş olmanın gurur ve memnuniyetini taşıyoruz” dedi.
"Arge ve inovasyon faaliyetlerine önem veriyoruz"
Ardından söz alan Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan, “Eskişehir Teknik Üniversitesi olarak geleceğin inovasyonda olduğunu düşünüyor, Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine önem veriyoruz. Prototip İstasyonunun bu alanda sanayi ve akademiye teknolojik altyapısıyla faydalı olacağına inanıyor, Üniversitemize bu merkezin kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından etkinlik, gün boyunca süren 5 panel halinde devam etti. Oturumlarda; sanal ve artırılmış gerçeklik, eklemeli imalat ve çok eksenli üretim, ileri malzemeler ile IPA Programı kapsamında kurulan merkezlerin sürdürülebilirliği gibi konular ele alındı.
Etkinlik Rektör Prof. Dr. Adnan Özcan’nın kapanış konuşmasıyla son buldu. ESTÜ Prototip Merkezinin kurulmasını sağlayan İleri Prototip İstasyonu Projesinin başarılı bir şekilde tamamlandığını belirten Rektör Prof. Dr. Özcan, “Proje kapsamında Bursa, Eskişehir ve Bilecik bölgesinde yer alan; bilgi ve iletişim teknolojileri, sanal gerçeklik-arttırılmış gerçeklik, üretim ve ileri malzemeler odak sektörlerinde faaliyetleri olan işletmelerimize prototipleme, tasarım, eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmetleri sunulmuştur. Kuruluş aşaması tamamlanan ve faaliyetlerine başlayacak olan Prototip Merkezimiz bir teknoloji istasyonu olup, girişimcilere, start up’lara ve KOBİ’lere teknik altyapı desteği, tasarım, geliştirme, prototipleme, eğitim, danışmanlık ve mentorluk hizmetleriyle iş birliği imkânları sunmaktadır. Üniversitemize değişik sektörlere hitap edecek teknolojik altyapısı bulunan böyle bir istasyonun kazandırılmasında büyük katkıları olan başta T. C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonuna, paydaşlarımız Eskişehir Ticaret Odasına, Eskişehir Sanayi Odasına, tüm proje ekibine, teknik destek sağlayan WYG firması ve proje uzmanlarına, özetle emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi sunarım” ifadelerine yer verdi.
Etkinliğin sona ermesinin ardından sektör temsilcileri ve ortak kuruluşların yetkilileri, ESTÜ Prototip Merkezi Yöneticisi Prof. Dr. Tahir Hikmet Karakoç’un rehberliğinde ESTÜ Prototip Merkezi’ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında katılımcılara merkezin çalışmaları ve yürütülen projeler hakkında bilgilendirme yapıldı.