9. Bölge Eskişehir Eczacı Odası Başkanı Mustafa Çelik, eczanelerin ve eczacıların yaşadığı sıkıntılara ilişkin açıklama yaptı. Eczacıların sorunlarını tüm siyasi parti milletvekillerine aktardıklarını ifade eden Çelik, hala bir çözüm önerisi bulunmadığını belirtti. 2025 yılının eczanelerin ışığının kapandığı bir yıl olacağına dikkat çeken Çelik, “Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki İlaç Temin Protokolü 1 Ekim 2024 tarihinde sona ermiştir. 4 aydır yeni bir protokol üzerinde mutabakat sağlanamamıştır. Yeni bir protokol imzalanamamıştır” diye konuştu.

Whatsapp Görsel 2025 02 17 Saat 12.34.53 B4318893

“Eczaneleri ayakta tutan önlemler alınmıyor”

Mustafa Çelik açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Mevcut ekonomik koşullar ve artan maliyetler karşısında eczanelerimizi koruyan, onları ayakta tutan gerçekçi önlemlerin alınmadığı bir noktadayız. Defalarca dile getirmemize, taleplerimizi ısrarla ifade etmemize rağmen eczanelerdeki kan kaybı görmezden gelindi. Bu anlamda 2024 yılı hem hastalarımız hem de bizim açımızdan çok zor geçti. 30 bini aşkın eczanemiz, sunduğu ilaç ve eczacılık hizmetlerini sırtındaki mali yüklerle boğuşarak sürdürebildi. Ama daha da kötüsü sesimiz duyulmazsa, gerekli önlemler alınmazsa 2025 yılı daha da karanlık bir yıl olarak anılacaktır. Eczanelerimizin ışığının karardığı, sağlık kapısının kapandığı bir yıl olacak. Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki İlaç Temin Protokolü 1 Ekim 2024 tarihinde sona ermiştir. 4 aydır yeni bir protokol üzerinde mutabakat sağlanamamıştır. Yeni bir protokol imzalanamamıştır. Buna rağmen, eczanelerimizde ilaç eczacılık hizmetleri halen büyük bir özveriyle sürdürülmektedir.

“Fiyat farkları vatandaşlarımızın cebinden çıkmasın istiyoruz”

Sosyal Güvenlik Kurumuna, bir sorumluluğunu daha hatırlatmak istiyoruz: Sosyal Güvenlik Kurumu mevzuatta bulunmasına rağmen, Kamu Kurum İskontosunu ülkeden çekilme tehdidiyle uygulamayan, aradaki fiyat farkını vatandaşlarımızın sırtına yükleyen ilaç firmalarına izin vermemelidir. Sosyal Güvenlik Kurumunu göreve davet ediyoruz; Kamu Kurum İskontosundan doğan fiyat farkları vatandaşlarımızın cebinden çıkmasın istiyoruz.

“Muayene ücretlerini vatandaşlarımızdan tahsil etmek istemiyoruz”

Bunun yanı sıra, Sağlık Uygulama Tebliğinde son yapılan düzenleme ile hasta katılım paylarına yüzde 542’ye varan artışlar yapılmıştır. Emekli, asgari ücretli ve özellikle kronik hastalığı bulunan vatandaşlarımızı çok zor durumda bırakan bu artışların geri çekilmesini istiyoruz. Eczacılar olarak muayene ücretlerini SGK adına vatandaşlarımızdan tahsil etmek istemiyoruz.

“Birçok ilaç firması ilacını ülkemizden geri çekiyor”

Bir diğer önemli husus ise ülkemizde ilaç fiyatlandırma politikalarını belirleyen ilaç fiyat kararnamesinde ilaçta uygulanan sabit euro kuru ve güncek euro kur arasında oluşan farkın giderek artmasındır. Artan kur farkı dünyanın çeşitli yerlerinde yeni geliştirilen ilaçların yüzde 87’sinin Türkiye’de ruhsat almamasına ve halkımızın yeni geliştirilen bu ilaçlardan istifade edememesine, yeni tedavi yaklaşımlarına ulaşamamasına neden olmaktadır. Tüm bunlar yetmezmiş gibi son yıllarda çok uluslu ilaç şirketleri kur farkının giderek artmasından dolayı birçok ilacını maalesef ülkemizden bir bir geri çekmektedir.

“Gerekli adımlar atılsın, sağlık kapınız açık kalsın”

Tüm bunlar dışında, Eczacılar İlaca yapılan zam sonrası ilaç fiyat kararnamesinde eczacıya yönelik iyileştirme yapılmaması ve Enflasyonun her kesimi etkilediği bir ortamda artan maliyetler karşısında ayakta kalmaya çalışmaktadır. Tüm bu nedenlerle, ilaç fiyat kararnamesinin enflasyon oranlarına göre güncellenmesi ve eczanelerin sürdürülebilir bir gelir modeline kavuşmasını sağlayacak şekilde her fiyat güncellemesiyle karlılık baremlerinin otomatik artması uygulamasının acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir. Haklı taleplerimizin karşılanması için gerekli adımlar atılsın, sağlık kapınız açık kalsın!” 

Kaynak: Meltem Karakaş