Eskişehir’de veterinerlik hizmeti veren Tuğçe Kara, kış aylarında hayvanların da insanlar gibi hastalanabileceğine dikkat çekti. Kara, soğuk havaların etkisiyle hayvanlarda en sık karşılaşılan hastalık belirtilerinin solunum yolu enfeksiyonları, hapşırık, halsizlik, burun akıntısı ve öksürük olduğunu belirtti.
Kış mevsimi tüm yurtta etkisini göstermeye devam ediyor. Soğuk hava, insanlar kadar hayvanlar için de zorlu koşullar yaratırken, uzman veteriner hekim Tuğçe Kara, bu dönemde sahiplerin nelere dikkat etmeleri gerektiğini paylaştı. Evdeki ortamın genellikle güvenli olduğunu, ancak kısa tüylü hayvanların soğuktan etkilenebileceğini belirten Kara, köpekler için kıyafet kullanımının uygun olabileceğini vurguladı. Kara, hayvanların da soğuk havalarda hasta olabileceğine dikkat çekerek, özellikle tıraş işlemlerinin kış aylarında yapılmaması gerektiğini söyledi. Ayrıca, sokak hayvanları için kış koşullarının daha zorlu olduğuna işaret eden Kara, apartman garajları ve bodrumların, sokak hayvanlarına uygun yaşam alanları oluşturmak için değerlendirilebileceğini ifade etti.
"Derinin hava alması gerekiyor"
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan uzman veteriner hekim Tuğçe Kara, "Evdeki hayvanlar için ev ortamı korunaklı. Petekler yanıyor, doğalgazlar yanıyor ve daha sıcak ama özellikle kısa tüylü hayvanlarda üşüme olayı olabiliyor. Kendi köpeğimden örnek vereyim, evde ve klinikte sıcak ortamda durmasına rağmen çok soğuklarda titreyebiliyor. Çünkü kısa tüy yapısına sahip. Kediler için biraz zor olabilir ama köpekler için evde belli aralıklarla kıyafet giydirilebilir, yatarlarken üzerine battaniye konulabilir. Çok uzun süre üzerlerine kıyafet tutmak da doğru değil. Çünkü tüylerin, derinin hava alması gerekiyor" dedi.
"Isı yalıtım görevi görüyor"
Hasta sahipleri tüy döktüğü için kedilerini tıraş ettirdiğini, ancak bunu bazı tedavi süreçleri hariç önermediklerini aktaran Kara, "Özellikle kış aylarında kesinlikle tıraş yaptırılmamalı. Çünkü o tüyler kediler için ısı yalıtım görevi görüyor. Zaten banyoya ihtiyaç duymuyoruz. Soğuk havalarda bağışıklıkları düşüyor, her türlü hastalıklara yatkınlık oluşabiliyor. Solunum yolu enfeksiyonları, hapşırık, halsizlik, burnunda akıntı ve öksürük en sık belirtiler arasında. Tıpkı insanlardaki gibi düşünebiliriz. Üst solunum yolu enfeksiyonlara önleme amaçlı bağışıklık güçlendirici takviyeler kullanılabilir" şeklinde konuştu.
"Güçlendirici takviyeler kullanılabilir"
Kış aylarında sokak hayvanlarının yaşam koşullarının daha da zorlaştığını vurgulayan Kara, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"En gönülden istediğimiz şey, onların da bir yuvalarının olması. Hayvan sahiplenme isteğiniz varsa önceliğinizi sokaktaki hayvanlara vermenizi tavsiye ediyorum. Apartmanda garajlar ve bodrumlar kış aylarında hayvanlara açılırsa biz çok mutlu oluruz. En azından hayvanlara barınacak bir yer olur. Böyle bir imkan yoksa strafordan ısı yalıtımı iyi kulübeler yapılabilir, besleme alanlarına konulabilir. Kış aylarında enerji ihtiyacı arttığı için daha sık besleme yapılmasını öneriyoruz. Özellikle kalorisi yüksek, kedi ve köpekler için üretilmiş mamalarla bağışıklık güçlendirici takviyeler kullanılabilir."