Etkinlik, ESOGÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı öğretim üyeleri Prof. Dr. Didem Arslantaş, Arş. Gör. Dr. Erman Kavlu ve Arş. Gör. Dr. Bengisu Karagöz’ün koordinatörlüğünde, Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencileri tarafından organize edilen bilgilendirme standı ile gerçekleştirildi. Etkinlik, "Bir Üniversite Hastanesi Polikliniklerine Başvuran 18 Yaş ve Üstü Bireylerin Kanser Taramalarına Yönelik Bilgi Düzeyleri" başlıklı sosyal sorumluluk projesi kapsamında düzenlendi.

ESOGÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kürşat Bora Çarman, Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhammed Fatih Önsüz ve Prof. Dr. Selma Metintaş’ın da katıldığı etkinlikte, halkın kanser taramaları konusundaki bilgi düzeyi ölçüldü. Ayrıca hastalar ve hasta yakınlarına yönelik bilgilendirmeler yapıldı.

ESOGÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı'ndan yapılan açıklamaya göre, halk sağlığı ve koruyucu hekimlik, sağlıklı toplumlar oluşturulmasında ve bireylerin sağlığının geliştirilmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Toplum sağlığının korunması için aşılamadan temiz suya erişime kadar birçok önemli faaliyet yürütülmektedir. Kanser taramaları, kanserin erken evrede tespit edilmesine olanak tanıyarak tedavi şansını artırmakta ve hastalığın ilerlemesini engellemektedir. Meme kanseri, rahim ağzı kanseri ve kolorektal kanser gibi türler için düzenli taramalar, toplumsal farkındalık ve sağlık hizmetlerine erişimin kolaylaşmasıyla daha yaygın hale gelmektedir.

Bu bağlamda, Tıp Fakültesi 1. sınıf öğrencileri tarafından kanser taramalarına yönelik bilgi düzeyini artırmaya yönelik anket formları ve broşürler hazırlandı. Etkinlik, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında ESOGÜ Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi poliklinikleri girişinde düzenlendi. Yüz yüze görüşme yöntemiyle, hastaneye başvuran bireylere anket formu uygulandı ve öğrenci hazırlığıyla hastalar ve hasta yakınlarına broşürler dağıtılarak bilgilendirme yapıldı.

Kaynak: Bülten