Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyeti Teşkilatı’na (EUROCONTROL) üye ülkelerde, havacılık personelinin hak ettiği tazminatları alması olağan bir uygulama iken, Türkiye’de DHMİ personelinin bu haktan tam anlamıyla yararlanamadığını belirten Süllü, uzun süredir devam eden mağduriyeti ve iş barışının bozulduğunu vurguladı. Süllü, "Bakanın yanıtında çalışmaların sürdüğü belirtiliyor, fakat çözüm için bir tarih veya net bir yol haritası sunulmuyor. Ayrıca, DHMİ personelinin meslek örgütlerinin görüşmelerden dışlanması kabul edilemez" dedi.
"Havacılık Personelinin Hakkı Teslim Edilsin"
Süllü, DHMİ’nin bütünlüğünün korunması gerektiğini belirterek, AKP iktidarının toplumun birçok kesimini olduğu gibi DHMİ çalışanlarının sorunlarına da duyarsız kaldığını ifade etti. Süllü, hükümete seslenerek, "Hükümet, yıllardır çözülemeyen havacılık tazminatı sorununu çözmeli ve çalışanların haklarını teslim etmelidir" dedi.
Süllü, ayrıca Türkiye’nin EUROCONTROL’e üye olduğu yıldan itibaren tahsil edilen ve edilemeyen alacaklarla ilgili sorular sordu. Bakanlığın yanıtında, bazı borçların “ekonomik olmadığı” gerekçesiyle silindiği ifade edilirken, Süllü bu kayıpların ülke maliyetlerine yansıdığına dikkat çekti ve Türkiye’nin EUROCONTROL üyeleri arasında milli maliyet tabanında altıncı sırada olmasına rağmen, birim fiyatlarının diğer ülkelere kıyasla çok düşük olduğunu sorguladı.
Süllü, Uluslararası Havacılık Örgütü (ICAO) tarafından 2024 yılı denetimlerinde kaygı verici tespitler yapıldığını belirterek, Türkiye’nin hava aracı kazaları, seyrüsefer hizmetleri ve denetim süreçlerinde ciddi eksiklikler bulunduğunu vurguladı. ICAO raporuna göre, Türkiye’nin uyum ortalamasının 2024’te yüzde 19’a düştüğünü belirten Süllü, "Yetkililer, kaygı verici bu uyumsuzlukları bir an önce çözmelidir" diyerek, ilgili kurumları göreve çağırdı.