İYİ Parti Odunpazarı İlçe Başkanı Gürol Yer, haftalık basın toplantısında Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) uygulamasına ilişkin açıklama yaptı. Araç muayene ücreti, ek motorlu taşıtlar vergisi ve akaryakıta yapılan zamların üzerine vatandaşın omzuna yeni bir yük bindirildiğine dikkat çeken Yer, “UTTS uygulamasının, Anayasa’ya aykırı olduğu ve vatandaşlara dayatıldığı yönündeki iddialar çok ciddi durmaktadır. Uygulamanın revize edilmesi yönünde bir çalışma gerekecektir diye düşünüyoruz” şeklinde konuştu.
Çip taktırmayanlara 28 bin lira ceza kesileceği iddiası
Çip taktırmayanlara 28 bin lira ceza kesileceğini öne süren Yer, “Akaryakıt kaçakçılığı ve kayıt dışı ekonomiyi önlemek amacıyla yürürlüğe konulan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), vatandaşlarımızın ve işletmelerin ağır mali yüklerle karşı karşıya kalmasına neden olmuştur. Halk arasında yakıt çipi olarak bilinen, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS)’nin, iktidarın, vatandaşın sırtına yüklediği yeni bir yük olduğunu biz İYİ Parti olarak iddia ediyoruz. ‘5 lira maliyetli çipin vatandaşa KDV dahil 2 bin 791 TL’ye satılması, montaj bedeli 900 TL olması normal midir?’ diye soruyoruz! Bunun yanında çip taktırmayana da, 28 bin lira ceza kesileceği söylenmektedir. Bu uygulama kaçak akaryakıtı önleyeceğiz diyerek, kayıt dışılığın muhatabı olmayan vatandaşı cezalandırmak değil midir?” diye konuştu.
“Vatandaşa yeni vergi yükü”
UTTS’nin vatandaşa yeni vergi yükü getireceğini ifade eden Yer, “UTTS çipinin araçlara montajı için vidalama işlemi yapılmasının, araçlara zarar verdiği ve ikinci el piyasasında değer kaybına neden olduğu belirtilmektedir. Bu konuda araç sahiplerinin zararlarını telafi edecek bir düzenleme yapılmalıdır diyoruz. UTTS uygulamasının, Anayasa’ya aykırı olduğu ve vatandaşlara dayatıldığı yönündeki iddialar çok ciddi durmaktadır. Uygulamanın revize edilmesi yönünde bir çalışma gerekecektir diye düşünüyoruz. Bu uygulamanın, kaçak akaryakıtı önlemek yerine, yalnızca araç sahiplerine yeni bir vergi yükü getirdiği yönünde kamuoyunda ciddi bir tepki vardır. UTTS dışında, kaçak akaryakıtı önlemek için daha etkin ve adil bir denetim mekanizması oluşturulması planlanmalıdır. Ortada araç muayene bedeli adı altında her dönem vatandaşlarımızdan alınan düşük hizmet yüksek bedel bir vaka varken, ek motorlu taşıtlar vergisi alınmışken, akaryakıtı vergi bindirmeleriyle en pahalı kullanan ülkelerden biri olduğumuz durumu yaşanırken, yeni bir isim altında insanlardan para toplama girişiminin adil, hakkaniyetli bir durum olmadığını düşünüyoruz” şeklinde konuştu.