İsrail'in saldırıları sonucu 46 binden fazla Filistinlinin hayatını kaybetmesinin ardından, 9 ülke Filistin'le dayanışma göstermek ve İsrail'e karşı ortak politikalar oluşturmak amacıyla ‘Lahey Grubu’nu kurdu. Muhalefet ise Türkiye'nin bu grupta yer almamasını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

TBMM’de Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren CHP Milletvekili Utku Çakırözer, “Madem ‘Filistinlilerin hakkını, hukukunu savunacağız’ diyoruz o zaman bu grubun içinde neden yokuz? Hadi üyesi olmadık, bir resmi açıklama ile bu oluşumu desteklediğimizi, üye olmasak dahi yaptırımları uygulayacağımızı neden söylemiyoruz? Lafa gelince Filistinlilerin hakkı, hukuku için mangalda kül bırakmıyoruz, ama sıra icraata gelince bir açıklama yapmak dahi bu iktidarın lügatinde yer almıyor” ifadelerine yer verdi. 

Çakırözer, ABD’nin yeni Başkanı Trump’ın “ABD, Gazze Şeridi'ni devralacak” şeklindeki tüm dünyada kaygı uyandıran açıklamalarını da gündeme getirerek, “Trump’ın açıklamaları karşısında herkes tepki gösteriyor ama Türkiye’den ses yok! Trump Filistinlileri Gazze’den göndermeye kalkarsa Türkiye, Türkiye’nin üyesi olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı ne yapacak? Eğer ülkemiz gerçekten Filistinlilere yardım etmek istiyorsa bu konularda derhal somut adımlar atılmalı” çağrısını yaptı.

"Türkiye hala sessiz"

Filistin'e destek amacıyla kurulan Lahey Grubu'nu Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıyan CHP Eskişehir Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu üyesi Utku Çakırözer, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’a, Türkiye'nin neden bu grupta yer almadığını sordu. “İktidar sözde Filistin’e destek konusunda mangalda kül bırakmıyor ama sıra icraata gelince sus pus oluyor” diyen Çakırözer, şu açıklamalara yer verdi:

“İsrail bugüne kadar çocuk, kadın demeden 46 binden fazla masum Filistinlinin hayatına son verdi. Türkiye’de ise hükümet Filistin’e destek konusunda lafa gelince her şeyi söylüyor ama iş icraata gelince hiçbir şey yapmıyor. İşte Lahey Grubu’nda 9 ülke bir araya geldi. İsrail’e askeri yakıt ve silah taşıyan gemilerin kendi kara sularına girmelerine izin vermeyeceklerini duyurdu. 9 ülke bunu yaparken Türkiye hala sessiz! ‘İyi oldu, biz bu gurubu destekleyeceğiz’ de demiyor. ‘Biz bu grubun içinde yer alacağız’ da demiyor. İslam dünyasını bu konuda harekete geçirme konusunda bir adım dahi atmıyor. TBMM’de soru önergesi ile Bakan Hakan Fidan’a sordum, ‘Türkiye Lahey Grubu içinde neden yok? Davet ettiler de girmedik mi, davet etmediler mi, neden girmiyoruz?’ Filistinlilerin hakkını, hukukunu savunacağız diyoruz o zaman bu grubun içinde neden yokuz? Bir resmi açıklama ile bu oluşumu desteklediğimizi, üye olmasak dahi yaptırımları uygulayacağımızı neden söylemiyoruz?”

"Bunu neden dünyaya açıklamıyoruz?"

Çakırözer, “Tel Aviv Büyükelçiliği kapatıldı mı? Neden kapatılmıyor? Oradaki Büyükelçimizi geri çektik mi, çekmeyi düşünüyor muyuz? Geri çektiysek neden açıklamıyoruz? Büyükelçi Ankara’da deniliyor, o zaman bunu neden dünyaya açıklamıyoruz? Madem bu ülkeye yaptırım uygulayacağız bunları açıkça dünyaya söylemek lazım.  Ayrıca Türkiye NATO üyesi. NATO’nun İsrail ile Türkiye’nin de onayı ile başlattığı ortaklık anlaşmaları var. Akdeniz Diyaloğu girişimi var. Bu iş birlikleri, bu girişimler hala sürmekte mi? Türkiye bu ilişkilerin askıya alınması konusunda herhangi bir adım attı mı? İlişkilerin sonlanması için elinizdeki imkanları kullandınız mı?” diye sordu.

"Tüm dünya tedirgin, herkes tepki gösteriyor ama Türkiye sessiz"

ABD Başkanı Trump’ın 4 Şubat’ta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, “Gazze’yi ABD devralacak” şeklindeki açıklamasına karşı Türkiye’nin sessizliğini eleştiren Çakırözer, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

“Tüm dünya tedirgin, herkes tepki gösteriyor ama Türkiye sessiz! Eğer ABD Trump’ın bu açıklamaları karşısında Gazze’yi devralmaya, Filistinlileri oradan göndermeye kalkarsa Türkiye ne yapacak? Türkiye’nin üyesi olduğu İslam İşbirliği Teşkilatı, Türk Devletleri Teşkilatı ne yapacak? Bu konuda hangi açıklamalar, hazırlıklar yapılıyor? Gerçekten Filistinlilere yardım edilmek isteniyorsa bu konuda derhal somut adımlar atılması gerekiyor.”

Kaynak: Bülten