Eskişehir İl Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, 2024-2025 eğitim öğretim döneminin yarıyılını değerlendirmek amacıyla basın mensuplarıyla bir araya geldi. Eskişehir’de eğitim alanına ilişkin istatistik bilgileri paylaşan Aydın, “Bugün itibariyle 403’ü resmi olmak üzere 508 okulumuz bulunmaktadır Eskişehir’de. Yine bugün itibariyle 5 bin 376’sı resmi okullarımız bünyesinde olmak üzere 6 bin 421 dersliğimiz bulunmaktadır. Bugün itibariyle toplam 10 bin 635 resmi okullarımızda görev yapan öğretmenimiz var. Özellerle beraber 12 bin 514 öğretmenimiz bulunmaktadır. Öğrenci sayılarımız toplamda özel ve resmi 140 bin 635, açık ortaokulda ve açık lisede okuyan diğer öğrencilerimiz de eklendiğinde onlarla beraber 146 bin 429 öğrencimiz bulunmakta” diye konuştu.

Sinan Aydın konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Öğrencilerimizin yüzden 89’u resmi okullara gidiyor”

“Bütün öğrencilerimizin yüzden 89’u resmi okullara gidiyor, yüzde 10.95’i de özel okullarımıza gidiyor. Özel okullarımız da hem derslik hem öğretmen açısından da yükümüzü alıyor. Şehrimizin ekonomik durumu düşünüldüğünde aslında özel okul oranımızın yüzde 14-15 civarında olması daha güzel. Fakat Eskişehir’de özel okula velilerimiz çok fazla talep etmiyor. Çünkü devlet okullarının içerisinde aradıkları eğitimi buluyorlar.

“Çalışanların yüzde 85’i kamu kaynaklarıyla çalışıyor”

Toplamda bin 775 personelimiz 424 kurumda hizmetli olarak çalışıyor. Bunların dağılımı şu şekilde: Kadrolu 330 personelimiz var, sürekli işçi statüsünde 47 personelimiz var, geçici işçi statüsünde 269 personelimiz var. İŞKUR kapsamında Çalışma Bakanlığıyla Milli Eğitim Bakanlığı arasında yapılan protokolle iş gücü uyum programından 1040 personel verildi bize. Ama biz bugüne kadar 804’ünü doldurabildik. Toplum yararına çalışma kapsamında yine bu proje kapsamında 300 personelimiz çalışmakta. Her birim kurumumuza 4.2 oranında personel düşüyor. Cumhuriyet tarihi boyunca Eskişehir’imizde hizmetli personel açısından en yüksek sayıdayız. Çalışanların neredeyse yüzde 85’i kamu kaynaklarıyla çalışıyor. Okul aile birliği delaletiyle çalıştırılan çok az personel var. Sadece 178 personelimiz böyle. 1775 kamu kaynaklarıyla çalıştırılıyor, 178 aile birliği delaletiyle çalıştırılıyor.

“10 sene sonra meslek lisesi öğrencisi oranını yüzde 50’lere çıkaracağız”

Birtakım serzenişlerinin olması kadar doğal bir şey yok. Onlar aradıkları nitelikli elemanları bulmakta yer yer güçlük çekiyorlar. Bu nitelikli elemanı bulabilmek adına kendileri organize sanayi bölgesi içinde meslek lisesi yaptırmışlar ki bu bizim için de ilimiz için de çok kıymetli. Onlarla sürekli senkronize halde çalışıyoruz. Ve hem mesleki eğitimin niteliğini hem de niceliğini artırmaya yönelik bir sürü faaliyette bulunuyoruz. Organize sanayi bölgesi mesleki eğitime yönelik eğitimler versin. Bizim değirmenimize su taşımaktır. Aynı zamanda yer yer öğretmenlerimizi yer yer yeterli görmemek demeyelim de benim onlardan aldığım şikâyet şu: Atölyelerimizi yeterli görmüyorlar. Bu da çok normal. Çünkü dünyada müthiş bir rekabet var. Rekabeti sanayi sektörü eğitim sektörüne göre at başı daha iyi götürüyor. Bu günden güne yaygınlaşacak ve şehrimiz için, ülkemiz için bir dip dalgası oluşturacak. Ve bizim hedefimiz seneden seneye yüzde 2 oranında artırarak 10 sene sonra öğrenci oranımızı yüzde 46’lara, yüzde 50’lere yaklaştırmayı hedefliyoruz. İdeal olan da ülkemiz açısından budur.” 

Kaynak: Meltem Karakaş