AK Parti Merkez Karar ve Yürütme Kurulu Üyesi Ali Demirel, Ayşe Kaytan Uçak’ın sorularını yanıtladı.
AK Partili Demirel, 2023 genel seçim sonuçlarını, 2024’te yapılacak yerel seçimi ve Nebi Hatioğlu’nun istifasını Eskişehir.Net’e değerlendirdi.
2023 Genel Seçimlerinde, AK Parti’den Eskişehir 3’üncü sıra milletvekili adayı oldunuz. Bir önceki seçimde 3 milletvekili çıkaran AK Parti, son seçimde neden 2 milletvekiline düştü? Bir değerlendirme yaptınız mı?
Eskişehir’de AK Parti kendi oyunu korudu. Ancak genel olarak iki konuya tepki verildi. Birincisi iki adayımızın dışarıdan olması, diğeri de emeklilerimizin yaşadığı ekonomik sıkıntılar… Eskişehir aynı zamanda bir emekli ve öğrenci kenti. Zafer Partisi’nin Suriyeliler üzerinden yürüttüğü algı nedeniyle 18 ile 25 yaş aralığındaki genç seçmenden partimize çok fazla oy gelmedi. 2018 seçimlerinde 222 bin oy, bu seçimlerde 210 bin civarında oy aldık. Aradaki oy farkı 10 bin civarında. Buradan Refah Partisi’ne, Büyük Birlik Partisi’ne giden oylar var.
İlk iki sıraya Eskişehirli isimler konulsaydı, AK Parti üç milletvekili çıkarabilir miydi?
Çıkarırdık, seçmen bir tepki koydu. Ancak buradaki tek kriter adayların doğum yeri değil. Her iki milletvekilimizin ikisi de birbirinden kıymetli. Genel Merkez tarafından iki tane bakanın bu kente gönderilmesi, o şehre verilen önemi gösterir. Nabi Bey’in bu şehre kazandırdıklarını inkar edemeyiz. Bu durum sadece bizim için geçerli değil ki, CHP’nin adayları da, MHP’nin adayı da dışarıdan… Sadece Eskişehir doğumlu olması yetmiyor ki. CHP’ye oy veren arkadaşlarım var, milletvekillerinden haberleri yok. Eskişehir’in bir önceki seçimlerde 7 olan milletvekili sayısı bu son seçimlerde nüfus oranı nedeniyle 6’ya düştü. Tüm siyasi partilerin burada bir çalışma yapması gerekiyordu. Bir önceki seçim sistemi değişti. Cumhur İttifakında her parti kendi adaylarıyla seçime girdi. MHP, BBP, Refah Partisi…2015 seçimlerinde CHP Eskişehir’de HDP’yi destekledi, bu seçimlerde HDP seçmeni CHP’ye destek verdi.
“Binali Bey’e sizi referans yazabilir miyim” diye sordum…
Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) üyeliğinden önce partiniz üçüncü sıra milletvekili adayıydınız. Sonrasında MKYK'ya seçildiniz. Bu süreçte Binali Yıldırım size referans oldu mu?
İşe girmeden önce referans isteniyor mu? İsteniyor. Demek ki bize de birileri referans oldu. Ben 2015'te de adaydım, kimse bana bunu sormadı. AK Parti içerisinde bunu yayan arkadaşlar var. Milletvekili aday adaylığım öncesi Binali Bey’e telefon açtım; “Başbakanım ben aday adayı olmak istiyorum, sizi referans yazabilir miyim” diye sordum. O da “yaz” dedi. Ondan öncede başkasına demiştim, olmadı. Bunu yayanlar, “ben hakkettim de olamadım” diye düşünenler, şimdi nerelerde, ne referanslar arıyorlar. Kimlerin kapısının önün de yatıyorlar. MKYK için de Genel Merkez’e giderek hazırladığım çalışmaları raporlayıp sundum. Bana “belediye seçimlerinde aday olur musun” diye sordular. “Benden iyi bir belediye başkan adayı olmaz” dedim.
“Kazanabileceğimiz bir seçimi benim yüzümden kaybetmenizi istemem…”
Neden “olmaz” dediniz?
Belediye başkanlığı veballi bir iş, milletin adına milletin parasını kullanıyorsunuz. Ben yapmam ama belediye de bir tanesi hata yaparsa vicdan azabı çekerim. Eskişehir’de iki tane milletvekilimiz dışarıdan geldi, Eskişehir küçük bir yer herkes herkesi tanıyor. Bunda da yine aynı şeyi söyleyecekler. “Bu adam buralı değil, niye aday yaptınız” diyecekler. “Kazanabileceğimiz bir seçimi benim yüzümden kaybetmenizi istemem” dedim. Net konuştum. Adaylık düşünmediğimi belirttim, onun dışında verilen her göreve hazır olduğumu belirttim.
MKYK üyeliğini bekliyor muydunuz?
Beklemiyordum, sürpriz oldu. Olunca insan seviniyor mu? Seviniyor. Benim için siyasette gelebileceğim en yüksek yer orası. Daha başka bir hedefim de yok. Türkiye Cumhuriyet’inin 100'üncü yılı olan 2023'te milletvekili olma hayalim vardı, olmadı. Bu iş biraz nasip işi.
Önümüzde yerel seçimler var, belediye başkan adaylarını belirlemede etkiniz olur mu?
Bize sorarlarsa söyleriz.
“Kazanamayacak bir adayla da körü körüne seçime gidilmez…”
Kafanızda belediye başkan adayları için belirlediğiniz kriterler var mı?
Tabii ki de var. Eskişehir'de bize oy veren kesim belli. Vermeyen üç ve dört grup var. Herkesin oyunu alabilecek bir aday olması lazım ama yine de AK Parti'nin misyonuna uygun olması gerekiyor. Eskişehirli olması gerekiyor. Biz bunu da önceki belediye başkan adaylarımızda da yaşadık. Eskişehirli olan, partili olan, parti misyonuna uygun adaylarımız vardı. Ama kazanamayacak bir adayla da körü körüne seçime gidilmez. Cumhur İttifakı birleşenleri ile biz bu seçimi rahat alırız. "Büyükerşen var, yenilmez" konusunda bir endişem asla yok. Bu seçimde Eskişehirliler olarak, mevcut belediye başkanlarına teşekkür etmek istiyoruz. Yeter, o kadar çalıştılar. Kendilerince hizmet ettiler ama son 15 yılda bana bir tane çakılı çivileri yok.
Eskişehir’de özellikle “yaşam alanıma müdahale edecek” yaklaşımı bir kesim tarafından empoze ediliyor. Kimin özel hayatına karışmışız? Bu memlekette mini etek de giyen var, parklarda bira içen de var.
Peki son yıllarda festivaller neden yasaklanıyor o zaman?
Anayasanın “Devlet gençleri kötü alışkanlıklardan, uyuşturucudan, alkolden korumakla mükellef” diye hükmü var. Kimsenin inancı beni ilgilendirmiyor. Dünyanın hiçbir yerinde 21 yaşından küçük kimseye ne alkol aldırırlar, ne parkta alkol sattırırlar, ne de fuhuş yaptırırlar. Festival adı altında oy toplamak adına gençleri buna yönlendiremeyiz. Orası kontrol edemediğim bir alan. Şuan da bir aile kavramımız kalmadı. “Özgürlükte özgürlük” diye diye… O da bir yere kadara. Yerel yönetimler çanak tutuyor, “festivaller yasaklanıyor” diye. Festivali yapan kim? Alman bir bira firması. Bize ne Alman kültüründen. Biz Türk'üz. Biz türkü, Türk Sanat Müziği dinleriz. Bakıyorsunuz okullarda gitar dersi veriliyor. Buna da “kültür zenginliği” deniliyor. İnancımız farklı, ideolojimiz farklı olabilir. Ancak bu milletin ortak değerleri var. O değerlere sahip çıkmalıyız. Başkalarının emellerine hizmet etmenin mantığı yok. Bizim ortak gayemiz tam bağımsız Türkiye olmalı. Kendi değerleriyle, kendi aile yapısıyla, kendi kültürüyle…
“Hiçbir sıkıntı yaşamadan tek bir aday üzerinde buluşabiliriz…”
AK Parti'nin Eskişehir’de kurmayları ortak bir aday üzerinde birleşebilir mi?
AK Parti'de şuan için uyum var. İki milletvekilimiz, il başkanımızla birlikte iyi bir uyum yakaladık. Aşağı yukarı görüşlerimiz aynı. Biz, bu seçime en iyi adaylarla gireceğiz. Hiçbir sıkıntı yaşamadan tek bir aday üzerinde buluşabiliriz.
“Mevcut belediye başkanı DSP'den istifa edip CHP'ye katılmadı mı?”
İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatioğlu’nun partisinden istifa ederek AK Parti’ye katılmasına çok fazla eleştiri geldi? Siz bu eleştirileri nasıl değerlendiriyorsunuz? Ayrıca istifa etmeden önce Hatipoğlu ile bir temasınız oldu mu?
Bu zamana kadar Nebi Bey ile hiç yan yana gelmedim. Hiç bir yerde oturup, tokalaşmadım. Ta ki rozet takmadan önce Genel Başkan Yardımcısının odasında oturana kadar. Bir o zaman yan yana oturduk. Nebi Hatipoğlu'nun partisinden istifa ederek AK Parti'ye katılması bize güç katmıştır. Eskişehir adına ve AK Parti adına sevindirici. Bu şehirde mevcut belediye başkanı DSP'den istifa edip CHP'ye katılmadı mı? Kimse eleştirmedi. Kazım Kurt geçti kimse eleştirmedi. Bizden istifa edip CHP'ye geçen meclis üyeleri oldu, herkes alkışladı ama kimse eleştirmedi. Bir kere İYİ Parti varlığını başka partiden gelmiş milletvekillerine borçlu. Zamanında CHP'den istifa edip İYİ Parti'ye geçen milletvekilleri olmadı mı? Oldu...
“Hatipoğlu, muhalefette olsaydı ne yapacaktı?”
AK Parti'den bir milletvekili istifa edip başka bir partiye geçseydi yine aynı değerlendirmeyi yapar mıydınız?
Kan uyuşmazlığı varsa geçer. Geçmediler mi? Daha önce olmadı mı? Biz, Eskişehirliler için çalışıyoruz. Nebi Hatipoğlu'nun buraya geçmesi bence Eskişehir için sevindirici bir şey. Hatipoğlu, muhalefette olsaydı ne yapacaktı? Bir, iki tane soru önergesi ya verecekti, ya vermeyecekti. Ama burada Eskişehir için bir sürü şey yapabilir. Bu milleti niye rahatsız ediyor anlamadım. Rahatsız olacak bir durum yok.
Nebi Hatipoğlu, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayınız olabilir mi?
O da potansiyel aday. Fatih Dönmez'de olabilir, Dündar Ünlü'de olabilir, Celalettin Kesikbaş'da olabilir, olabilir…Büyüklerimiz oturup karar verecekler. Bu noktada teşkilata sorulacak, anketler yapılacak, şehrin ileri gelenlerinin görüşlerine başvurulacak… İlçelerde de ise başarılı olan belediye başkanlarımızla yola devam etmemiz gerekiyor.
“Şu olmaz” dediğiniz kişinin ismi aday olarak önünüze gelse ne yaparsınız?
Çoğunluğun dediği olur ama ben şerhimi koyarım. Çekincelerimi söylerim. Kazanmamız için her kesimden oy almamız gerekiyor. Genel seçimlerde Odunpazarı’nda 13 ila 14 bin oy farkımız var. Yerel seçimlere ittifak olarak girdiğimiz de Odunpazarı açık ara kazanacağımızı öngörüyorum.