1999 Depremi ardından yaşanan tartışmalar uzun süre unutuldu. Hiçbir şey olmadı denemez. Elbette bir şeyler yapıldı, düzeltildi ama yeterli değil. Ülke olarak deprem gerçeğini bir türlü kabul edemiyoruz. Ona göre hazırlık yapamıyoruz.
6 Şubat Maraş depremleri sonrası benzer suçlama ve tartışmalar yine yaşandı. Olası İstanbul depremi için onlarca felaket senaryosu yazılıyor. Fakat adım atan pek yok. Atılan adımlar çok küçük.
O kadar vaktimiz var mı? Çok vaktimiz var gibi davranıyoruz.
Eskişehir’e gelelim…
Pek çok bilim insanı uyarıyor. Manzarayı öyle güzel tarif ediyorlar ki hiçbir şüpheye yer yok. Hiçbir şey yapmazsak felakete doğru adım adım ilerliyoruz.
Deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür’ün “Hatay gibi olacaklar” dediği kentler arasında Eskişehir’de var. Bu cümleden sonra nasıl harekete geçilmez! Ne beklenir, kim beklenir?
Sadece Prof. Dr. Naci Görür’ün uyarısı mı? Hayır…
Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, İMO Eskişehir Şubesi, Doç. Dr. Muammer Tün… Hepsi ‘bi şeyler yapmalı’ diyor.
Bakanlık aynı şekilde… Yerel yönetimler aynı şekilde… Bu konuda ağzını açan her kimse ‘dönüşüm şart’ diyor.
Eskişehir’i hazırlamalıyız, diyor…
Eskişehir’de 50 bin konutun yapım yılı bilinmiyor… Olası bir depremde yedi caddede büyük yıkım bekleniyor. Dört bin binanın acilen yenilenmesi gerekiyor.
1999 öncesi yapılan sekiz kat, bitişik nizam ve zemin katı sonradan ticarethaneye çevrilmiş yapılar riskli yapılar olarak görülüyor. Fay hattımız var, bazı faylara da yakınız.
Eskişehir’in zemini de sorunlu…
Bilim insanları muhtemel depremin daha yıkıcı olabileceğini ifade ediyor.
Eskişehir, İstanbul ve Bursa depremlerinden de etkilenebilir. Yıkım da olabilir, binlerce kişilik göç de gelebilir… Meksiko City Depremi, merkez üssünden 305 kilometre uzaklıktaydı.
Hepsini ve her şeyi alt alta koyduğumuz zaman öncesi, deprem anı ve sonrası için ciddi hazırlık yapılması gerekiyor. En kritik nokta burası: Bu hazırlığı kim, hangi kurumlar yapacak?
Bakanlık topu Büyükşehir’e, Büyükşehir Bakanlık’a atıyor… İktidar muhalefete, muhalefet iktidara… Adım atan yok, herkes birbirini görevlendiriyor, sorumlu olmadığını kanıtlama peşinde…
Biz hazırlık yapmak yerine ‘sorumlu kişi ya da kurumu’ arıyoruz.
Kentsel dönüşümü kim yapacak?
Eskişehir’i depreme, afetlere hangi kurum hazırlayacak?
Eskişehir’de son büyük deprem 20 Şubat 1956’da meydana geldi. Şiddeti 6,4 olarak ölçüldü. Eskişehir içinden fay hattı geçen 24 şehirden biridir. İsmi de Eskişehir Fay Zonu’dur…
17 Ağustos 1999 depreminde Sivrihisar Caddesi’ndeki Tarhan Apartmanı yıkılmış ve 32 kişi yaşamını yitirmişti.
Eskişehir’de 6,4 büyüklüğünde deprem bekleniyor. Eskişehir’de depremin tekrarlanma periyodu 70 ile 90 yıl arası. Son deprem 1956’da olduğuna göre 2026 ve 2046 arası deprem riski yüksek görülüyor.
Bir kez daha soralım… Eskişehir’i depreme, afetlere hangi kurum hazırlayacak?