Eskişehir’in 2024 nüfus verilerini incelemeye devam ediyorum. Toplam nüfus, artış hızı, yaşlı nüfus oranı, kırsal ilçelerde yaşayanlar ve mahalle nüfusları… Her veri önemli elbette ama en önemlisi nüfus verisidir…
Her şey ona göre belirlenir… Eğitimden sağlığa her şey nüfusa göre değişir. Kenti yönetenlerin nüfus bilgilerini detaylı şekilde incelemesi gerekir.
Sadece onların mı? Esnafın, derneklerin, akademinin… Herkesin kendince verileri incelemesi gerekiyor.
Benim dikkatimi mahalle nüfusları çekti. Büyüyen mahalleler var, nüfusu azalan mahalleler var. Çok büyük mahalleler var, çok küçük 22 kişinin yaşadığı mahalleler var.
Yaşadığım mahalle olan Çamlıca’ya baktım. Tepebaşı’nın en büyük mahallesi konumunda. Nüfusu 52 bine dayanmış.
Çamlıca, Eskişehir’in de ikinci büyük mahallesi… İlki tahmin edileceği üzere Emek Mahallesi…
Yaklaşık 10 yıl önce kat artırımı verilmesi nedeniyle müteahhitler eliyle doğal bir dönüşüm yaşayan Çamlıca Mahallesi her geçen gün artan nüfusuyla dikkat çekiyor. 2016’da 32 bin olan nüfusu, 52 bine dayandı.
Çamlıca’nın nüfusu sekiz yılda 20 bin kişi artmış. İnanılmaz bir artış…
Bu artışa yollar, alt yapı hazır mıydı? Nüfus artış hızıyla paralel olarak kişi başına düşen yeşil alan miktarı da arttı mı? Okul sayısı, sosyal tesisler, camiler… 
Nüfus artıyor evet ama bununla ilgili olarak başka şeylerin de artması gerekiyor.
Çamlıca, uzun yıllar boyunca dar gelirli ailelerin tercih ettiği bir mahalle oldu.
Baksan Sanayi Sitesi’ne yakınlığı da işçilerin tercih etmesine neden oldu. Arsa ve kira fiyatları yıllarca çok uygundu. Değişim çevreden başladı…
Eskişehir’in ilk beş yıldızlı oteli Anemon, Çamlıca’ya gelen ilk büyük yatırım. Ardından Vega AVM geldi… Ve peşpeşe milyonluk dairelerin olduğu lüks konutlar…
Kat artırımıyla birlikte her sokak ve caddesinde dönüşüm başladı. Kısmen uygun daire fiyatları özellikle ilk evini alacak gençleri Çamlıca’yı tercih etti. Son 10 yılda yüzlerce konut üretildi.
Tramvay geldi, kuyumcu geldi, noter geldi… 
Tramvayın gelmesi cazibeyi artırdı. Birlik Caddesi’nde 8-10 dükkanın olduğu Çamlıca, ehliyet kursundan kuyumcuya, noterden diş hekimliği kliniğine pek çok alanda hizmet veren işletmelere sahip
Çamlıca’nın nüfusu dokuz kırsal ilçeden daha fazla.
Alpu, Mihalıççık, Mahmudiye, İnönü, Beylikova, Günyüzü, Sarıcakaya, Mihalgazi ve Han'ın toplam nüfusu 52 bin 365… Çamlıca’nın nüfusu ise 51 bin 605…
Bu kadar rağbet görmesinin bir nedeni de uygun fiyatlı konutlar dedik. Ama fırsat kaçmış gibi görünüyor. Birkaç yıl öncesine kadar uygun fiyatla ev alınabilen Çamlıca’da, artan talep nedeniyle daire fiyatları uçtu. Ara sokaklarda sıfır 2+1 daireler bile 3-4 milyona gidiyor.
Çamlıca büyümeye devam ediyor. Eskisi kadar olmasa da sokaklarında inşaatlar devam ediyor. Bu kadar hızlı büyümeye mahalle hazır mıydı? Bu sorunun cevabını başta Çamlıca’da yaşayanlar olmak üzere şehri yönetenlere soruyorum.