Eskişehir kent merkezine 15 dakika mesafede bir köy Kızılinler… Şimdilerde mahalle oldu… 77-78 Osmanlı-Rus Harbi’nin ardından Bulgaristan'ın Hezargrad kazası ve köylerinden göç edenler tarafından kurulduğu bilgisi var…
İlk akla gelen yıllarca kullanılan şifalı hamamı… Telefonda çekmiyordu bu köyde… O da kalmış aklımda… Hatta köyün girişine yazılmıştı bu köyde telefon çekmiyor diye…
Sonra bal kabağı meşhurdur… Tepebaşı Belediyesi iki yıldır panayır düzenliyor. Üreticinin emeğini duyurmak için… Yine son yıllarda patates ekimiyle ön planda… Kızılinler patatesini yiyenler ne Afyon ne Niğde patatesi almıyor.
Kızılinler’in son yıldır gündemde olan bir yönü daha var… Termal su kaynağı… Evet, 2006 yılında dönemin Valisi Kadir Çalışıcı ile başlayan 20 yıllık bir hikaye… Uzun, ince ve sıcak bir yol dememin nedeni bu…
Hafta içinde aldığımız bir haber nihayet yolun sonu göründü dedirtti! İyi anlamda elbette…
Kızılinler’de unutulan projeyi hayata geçirmeye çalışan ERİAD Başkanı Rüştü Şentuna, gerekli izinlerin alındığını ve Resmi Gazete’yi beklediklerini gazetecilerle paylaştı.
2006’da başlayan hikaye 2025’te hayata geçecek gibi…
ERİAD, iki yıldır bu projeyle ilgileniyor. Ayağa kaldırmaya çalışıyor. Kızılinler’i termal merkez yapmaya çalışıyor. Hatta bununla sınırlı kalmadı Kontrolsüz Havaalanı ile bambaşka bir vizyon katıyor…
Bu projeyi çok konuşacağız. Üzerine yayınlar yapılacak, yazılar yazılacak. Çünkü kente katkısı muazzam olacak. Eskişehir’i başka bir lige taşıyacak.
Ben bu yazıda biraz geçmişe, son 20 yıla bakmak istiyorum. ERİAD’ın neyi başardığı daha iyi anlaşılacak.
Kızılinler’in Balkanlar’dan göç eden ailelerin kurduğu köy olduğunu söyledim. Kızılinler’in içinde 137 yıllık tarihi hamam vardı. 37 derece sıcak suyu olan bir hamamdı. Şu an açık değil.
Hamam eskiyip yıkıldı… Kızılinler termal sektörün dışında kaldı. Kızılinler, 2006 yılında termal bölgesi ilan edildi. Dönemin Valisi Kadir Çalışıcı bazı girişimlerde bulundu. Üç tane kuyu açıldı.
Bu iş Köy Hizmetleri’ne yaptırıldı. Kızılinler Termal Tesis Bölgesi’ndeki kuyular, 2006 yılında Garip Yıldırım’ın ESKİ Genel Müdürlüğü yaptığı dönemde açıldı. Yıldırım, o dönem Köy Hizmetleri Bölge Müdürlüğü’nden sondaj makineleri kiralayarak sıcak su bulmak amacıyla sondaj çalışması yaptırdı.
Açılan üç kuyudaki toplam optimum su miktarı 100 litre/saniye… Üçüncü kuyuda 52 derece sıcak suya ulaşıldı.
Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri arka arkaya imar planları ve projeler yaptı. ESOPYA ve ESTERYA gibi isimleri vardı sanırım…
2013 yılında Turizm Bakanlığı tahsis ihalesi açtı. Dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’ydı. Avcı, aynı zamanda Eskişehir Milletvekili idi.
Bölge yatırıma hazır hale getirildi ama proje çok büyüktü. Yüzlerce dönüm arazi üzerine çok büyük kompleksler, 500-750 yataklı oteller düşünüldü. 2013’te ihaleye çıkıldı ama yatırımcı ilgi göstermedi.
Ne yapılsa Kızılinler’e yatırımcı bulunamadı. Ve bugünlere gelindi…
Son 10 yıldır pek kimse bir şey yapmadı, ilgilenen olmadı. Neredeyse unutuluyordu…
Ve bir umutsuzluk da oluştu. Zaten başka şehirler termal işinde alıp başını gitmişti. Eskişehir henüz yola bile çıkmamıştı. Rüştü Şentuna ve ekibi böyle düşünmedi. Küçük uçakların inip kalkacağı havaalanı projesiyle termal merkez işini birleştirdi.
Deyim yerindeyse iki yıldır gece gündüz mesai yaptı. Çalmadık kapı bırakmadı. Bu süreçte AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak ve Milletvekili Nebi Hatipoğlu’nun katkılarıyla sona gelindi. Nebi Bey ile Turizm Bakanı’nı ziyaret eden Şentuna, pürüzlerin aşıldığı müjdesini verdi.
2023 yılında projeyi gündemine alan ERİAD, termal tesis ve hava kampüs projesi yapmak için kolları sıvadı. İki yıl sonunda tüm engelleri aştılar ve projeleri yapacak hale geldiler.
Emeği geçen herkesi kutluyorum. Şimdi heyecanla kazmanın vurulmasını bekleyeceğiz.