Bu sorudan da önce Eskişehir’de trafik sorunu var mı sorusuna cevap aramalıyız. Siyasi yönden bakanlar hiç düşünmeden ‘evet’ diyebilir.
Aracı olanlar ‘evet’ der…
Cuma akşamı, haftasonları merkezde işi olanlar da ‘evet’ diyecektir. Yine işe gidiş gelişlerinde arac kullananların ‘evet’ demesi muhtemel…
İşe gitmek için Çevre Yolu’nu kullananların cevabı ‘kesinlikle evet’ olur. Haftada iki üç kez o veya bu sebeple trafik tıkanıyor ve işe gitmek/dönmek 40-45 dakikayı buluyor.
Şair Fuzuli, Mustafa Kemal Atatürk, Yunusemre, Kızılcıklı, İsmet İnönü, Cengiz Topel… Bu caddeleri yola düşenler de size trafik sorunu olduğunu söyleyecektir.
Son yıllarda bazı haftasonları AVM’den çıkamıyor araç sahipleri… AVM otoparkında dakikalarca trafiğin açılmasını bekliyor. Geçmiş dönem vekillerden birisi “Trafik o hale gelecek ki ambulans içinde doğumlar olacak” demişti.
Yine eski bir vekilimiz, üstelik CHP’li vekil “Eskişehir’de trafik sorunu yok diyenin ağzına kürekle vururum” diyerek oktayı koymuştu.
İnsanoğlu Mars’a gitmeye hazırlanıyor! Deniz altına yol yapıyor, dağları aşıyor… Bataklığa gökdelen yapıyor… O halde neden “Eskişehir’in trafik sorunu çözülebilir mi” diye sorduk.
Çünkü Yılmaz Büyükerşen bir keresinde “Gökten melekler gelse trafik sorununu çözemez” demişti. Bir bilim insanı olan Yılmaz Hoca elbette ‘çözümsüzlüğe’ değil, yapısal sorunlara dikkat çekmişti.
Evet, Eskişehir’in yapısal sorunları vardı. En önemlisi de tek merkezli yapı…
Kalıcı ve esaslı çözüm, yerel yönetimle mümkün görünmüyor. Belki de Hoca, bunu anlatmaya çalıştı.
Eskişehir’de trafik sorunu var. Artık bunu herkes kabul ediyor. Nasıl bir çözüm bulacağımızı tartışmalıyız. Nüfus bir milyona yaklaşıyor. Belki de kayıp/kaçaklarla bir milyon olmuşuzdur!
Ayşe K. Uçak, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi  Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Karacasu ile konuşmuş.
Murat Hoca “Eskişehir’de daha problemlerin başındayız” diyor.
Türkiye’de ortalama bin kişiye 230 ila 240 tane otomobil düşüyor. Eskişehir’de ise ortalama bin kişiye 250 ila 260 tane otomobil...
Eskişehir, bu rakamla Türkiye ortalamasının üstünde yer alıyor.
Avrupa’da 100 kişinin 55’inde, Amerika’da 100 kişinin 85’inde, Eskişehir’de ise 100 kişinin yüzde 25’nde özel otomobil var.
Kişi başı otomobil sayısında Türkiye ortalamasının üstündeyiz. Hem yapısal sorunlar var hem de otomobil sayımız fazla.
Hoca’nın önemli tespitleri ve çözüm önerileri var. Rakamlar da veriyor. İlk etapta hızlıca yapılacak olan sözünü ettiği beş cadde için harekete geçmek… 
Murat Hoca “Emniyetle birlikte çok iyi bir denetime ihtiyaç var. Problemli caddelerde zabıta ve polis işbirliğiyle trafiği düzgün bir şekilde denetlememiz gerekiyor. Üniversite Caddesi, Atatürk Caddesi, Yunus Emre Caddesi, İsmet İnönü Caddesi ve Şair Fuzuli Caddesi… Beş tane caddemizde problemi çözseler (yol kenarı ve ikinci şerit park problemi) Eskişehir’in trafiği çok rahatlar” diyor.
Eskişehir’de trafiğin rahatlaması için raylı sistemlerden eğitime, yeni çevre yolundan kuşak yollara pek çok önerisi de var. Bazıları zaman, bazıları ciddi para gerektiriyor. Ama şu beş cadde için hızlıca bi şeyler yapabiliriz sanki…
Eskişehir’in trafik sorunu çözümsüz değil…